АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАКРОН ЗАГУБИ МНОЗИНСТВОТО СИ ВЪВ ФРЕНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

Еманюел Макрон
19.05.2020 / 17:38

Президентът Еманюел Макрон загуби крехкото си мнозинство в долната камара на френския парламент във вторник, след като седем депутати се отцепиха от неговата партия „Република напред“ (РН), съобщава европейската редакция на Politico.

Новата група ще се казва „Екология, Демокрация, Солидарност“ и ще се застъпва за „социална и екологична справедливост“. Тя ще бъде деветата фракция в долната камара на френския парламент. Тя няма да е на страната „нито на мнозинството, нито на опозицията“ и ще гласува в зависимост от отделните казуси, се казва в политическия манифест на новата партия.

Изданието отбелязва, че отцепниците от РН са по-малко от първоначалните очаквания. Новата група има общо 17 членове, най-вече недоволни леви депутати от РН, включително Седрик Виляни, който се кандидатира за кмет на Париж срещу кандидата на Макрон Агнес Бузин, както и депутатът Матьо Орфелин, който е близък с бившия министър на околната среда Никола Уло.

„Аз съм левичар. За да остана такъв, трябва да напусна РП“, заяви депутатът Аурелиен Таше пред френския вестник Le Journal du Dimanche. Той се присъедини към редиците на Макрон в началото на кампанията му за президентския пост и се твърди, че е имал близки отношения с държавния глава.

От началото на протестното движение „жълти жилетки“, в редиците на лявото крило на РП има недоволство от това, че президентската партия, която трябваше да спре ляво-дясното разделение, зави по-скоро в дясноцентристка посока, отколкото в лява.

„Икономическата цел на мандата беше много ясна от самото начало. Фискална дисциплина, деблокиране на икономиката, правене на пазара на труда по-гъвкав. Приложихме програмата за 2017 г., без изобщо да се отклоняваме от гравитационния център“, заяви говорителят на правителството Сибе Ндиае пред вестник Le Parisien.

Една група се нуждае от 289 места, за да има абсолютно мнозинство в долната камара на парламента. Сега РН има 288 депутати, докато в началото мандата на Макрон имаше 314 - но правителството запазва удобно мнозинство, благодарение на подкрепата на 46 депутати от съюзническата група MoDem, ръководена от кмета на По Франсоа Байру.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев