АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОТ 1 ЮНИ ПАДА 14-ДНЕВНАТА КАРАНТИНА С ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ

Облекчават на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни
19.05.2020 / 17:08

Договорихме се с Гърция от първи юни пускаме свободно без крантиниране бизнес, семейни връзки, дипломатически хуманитарни и транспортни. Със сърбите – същото от първи юни. Румънският парламент, тъй като е в оставка, - се надяваме да вземат решение в унисон с решенията, които взехме до момента. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в МС.

Преминаването ще става със специални декларации, допълни премиерът.

Декларациите ще са универсални, максимално опростени, ще се попълват трите имена и "нямам симптоми" и "запознат съм с епидемичната обстановка" и пътувам на собствен риск, както и телефонен номер. Декларациите приличат на тези, които се попълваха на КПП-тата. Целта е да има контакт с човека, който преминава.

С Австрия и Германия също се коментира активно да има по-облекчени мерки, стана ясно още от думите на Борисов.

От 1 юни мислим изцяло да отворим ресторантите в България, заяви още Борисов.

От понеделник, 25 май, отпада карантината за всички международни шофьори, влизащи в страната.

По повод искането да се свали ДДС-то на всички продукти, премиерът коментира, че това е тема, която е рискова в момента. "В момент, в който приходите са толкова занижени, направихме това изключение за книгите и ресторантьорите, поради факта, че на ресторантьорите буквално им бяхме забранили да работят", добави Борисов.

Той каза още, че в средата на юни ще знаем дали ще можем да "изплуваме" от кризата заради коронавируса сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит.

Загубите за българската икономика са в липсата на приходи. Към 3,5 млрд. лева, мисля, че са към момента, но по последни данни на митници, на приходните агенции, в средата на юни горе-долу ще знаем дали ще можем да изплуваме сами, или ще трябва да си помогнем и с кредит, посочи Борисов.

По инициатива на Борисов, днес, чрез видеовръзка, се проведе четиристранната среща между лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, на която са обсъдени и приети тези мерки. На първи юни във Варна ще има и физическа среща на лидерите на четирите държави, каза българският премиер.

Всички страни поздравиха България за начина за справяне с епидемията и затова ние сме и първи за облекчаване на мерките, каза Борисов. Важно е да се научим да спазваме мерките за дезинфекция и да се научим да живеем с вируса и мисълта, че е тук и с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи и така хората и бюджетът да имат повече пари.

Българският министър-председател заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса, каза Борисов.

Във видеоконференцията са участвали и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев