АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛОНДОН ЗАБРАНЯВА СВОБОДНОТО ДВИЖЕНИЕ НА РАБОТНА РЪКА ОТ ЕС

Прити Пател
19.05.2020 / 12:27

Долната камара на британския парламент одобри правителствен законопроект, който слага край на свободното придвижване на работна ръка от ЕС от началото на 2021 г., съобщиха информационните агенции. Той беше одобрен от 351 депутати, против гласуваха 252-ма.

Опозиционните лейбъристи се обявиха против разпоредбата, която според тях ще прогони от Великобритания много чуждестранни работници, участвали на първа линия в борбата с коронавируса.

Преходният период за Брекзит изтича на 31 декември т.г. и от януари следващата работниците от страните-членки на ЕС, както и от Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, няма да имат свободен достъп до трудовия пазар във Великобритания. "Законът ще играе жизненоважна роля в нашите планове за бъдещото възстановяване на страната", обясни министърът на вътрешните работи Прити Пател, цитирана от Би Би Си.

Правителството обяви планове за въвеждането на точкова система за прием на работна ръка от чужбина. Тази система ще даде предимство на висококвалифицирани специалисти. Тя обаче още не е одобрена от парламента.

Британската икономика е силно зависима от чуждестранна работна ръка, най-вече от Източна Европа. Те работят основно в сферата на селското стопанство, на сторителство и в здравния сектор.

Източник: Сега

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев