АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНАНИЕВ: ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ОТВАРЯТ ВРАТИ НА 22 МАЙ

Кирил Ананиев  Кадър: Фейсбук
19.05.2020 / 11:21

Работата на детските ясли и градини се възстановява от 22 май. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде „Фокус“.

Това ще се случи при спазване на всички санитарни и противоепидемични мерки. Предвиждаме целево тестване на персонала на детските ясли и градини, добави той.

По думите му вероятно това ще се случи на извадков принцип на 1 000 души, за да може да се проследи тенденцията на заболеваемостта от коронавирус.

Възлага се на кметовете на общини да създадат нужната организация по откриването им в зависимост от спецификите на общините.

„Кметът и общинското ръководство са най-близко до проблема и затова те ще имат крайната дума за условията, които трябва да се изпълнят, за да се опази здравето и живота на децата“, допълни министърът.

Не препоръчваме на родителите да пускат децата си в детските ясли и градини, въпреки че ги отваряме, каза от своя страна министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му след проведената анкета резултатите показват, че 38 % от родителите са готови да пуснат децата си веднага да посещават детските градини и ясли, но 30 % се колебаят.

„Епидемията и опасността далеч не са отминали. Най-безопасната и сигурна среда е у дома“, отбеляза министър Вълчев.

По-голямата част от детските градини се очаква да отворят следващата седмица, а групите да са със средна посещаемост. По думите на министъра първи ще възстановят дейността си частните детски градини.

http://epicenter.bg/article/Detskite-gradini-otvaryat-vrati-na-22-may/217373/2/0

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев