АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕВОЗВАЧИТЕ В ТУРИЗМА ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ

Автобуси
19.05.2020 / 08:07

Собственици на фирми за случаен превоз ще протестират с шествие на автобуси от 12.00 ч. днес в София. Причината за недоволството им е, че браншът, който е силно засегнат от кризата с коронавируса, не може да се възползва от мерките, обявени от правителството в помощ на бизнеса.

За проблемите в сектора от Националното сдружение „Случаен превоз“ са информирали правителството още на 18-ти март, но до този момент те остават нечути, каза за „Хоризонт“ Радка Мандилова, председател на Сдружението. Тогава в писмо до институциите от бранша са настояли фирмите да бъдат освободени от вноски към бюджета по време на кризата, за да могат да изплащат заплати. Част от фирмите не могат да обслужват кредитите си, каза още Мандилова.

"И ние сега сме изправени буквално пред фалит. Нашите призиви обаче към правителството да ни обърне внимание останаха нечути. В момента имаме само входящи номера и нищо повече. Това поведение на държавата показва ясно, че или тя не знае за нашето съществуване, или отказва да го приеме."

Около 15 000 души работят в близо 1000 фирми за туристически превоз, каза Радка Мандилова, и добави, че те не могат да се възползват от мярката 60 на 40, защото фирмите реално нямат никакви приходи. Мярката за безвъзмездната финансова помощ от Програмата за иновации и конкурентноспособност също е неприложима за бранша, тъй като размерът ѝ е недостатъчен за нуждаещите се превозвачи.

В София протестът ще започне на бул. "Цариградско шосе" при Интер Експо Център в 12.00 ч., като се очаква шествие от над 100 автобуси да премине през центъра на града, покрай Парламента и Министерски съвет. Предвиждат се протести още и в Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев