АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

24 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 ЗА ДЕНОНОЩИЕ, 1513 АКТИВНИ

Коронавирус
18.05.2020 / 08:49

За изминалото денонощие у нас са доказани нови 24 случая на коронавирусна инфекция у нас от 362 направени изследвания.

Така общият брой на случаи на заразяване в нашата страна достига 2235 - увеличение с 1,1 процента, което е по-слабо от увеличението, което имахме преди две седмици. Активните случаи (тези, които са под медицинско наблюдение) в момента са 1513.

Тези данни оповести на редовния брифинг по темата проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за Covid-19.

Той коментира, че малкият брой доказани случаи не бележи „края на епидемията - трябва много добре да се разбере. Вчера бяха изследвани четири и половина по-малко материали - 362, като обикновено около 1500 изследвания се правят. Защото вчера беше неделя и не бяха взимани проби за епидемичния контрол, който се прави главно на работещи хора, на работещи колективи.

Затова тези изследвания - на 362 материала, са от болници“

От новите 24 нови случая 14 са от София, като един пациент е приет за лечение в „Пирогов“, а другите 13 са амбулаторни (лекуват се вкъщи).

„Искам да подчертая, че в болниците влизат само хора, които имат изявена клиника, средно тежко протичане на заболяването, а големият процент амбулаторни случаи в София говори - според последното голямо изследване в Германия, че когато се спазват някакви мерки ( ползване на маска, отстояние) и заразяването става с малко количество вируси обикновено състоянието на болния е по-леко. Заболяването преминава по-леко, ако си се заразил с по-малко вируси. Обикновено тежкото протичане е, когато с когато си бил в група хора, където е бил имало дори повече от един заразен - и тогава протичането на заболяването е по тежко.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев