АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО ПРЕДЛАГА „ДЪРЖАВНА ПЕТРОЛНА КОМПАНИЯ“

Министерство на финансите
15.05.2020 / 14:08

Министерството на финансите предлага да бъде създадена държавно предприятие „Държавна петролна компания“, което да има собствени бензиностанции и складови бази в цялата страна.

Предвижда се компанията да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти. Така ще се оптимизира управлението на задължителните резерви и ще се гарантира постигането им и устойчивото им поддържане в изпълнение на изискванията на европейското законодателство, се посочва в съобщение на ведомството на Владислав Горанов.

С оглед подобряване на конкуренцията на пазара и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса, държавната петролна компания ще изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна в населените места и на основните пътни артерии.

В тях ще се осигуряват възможност за зареждане и на електромобили в контекста на стратегията за нисковъглеродна икономика и опазване на околната среда, допълват от финансовото министерство.

Лицензираните складодържатели няма да могат да отказват съхранението на горива на други вложители, настояват още от ведомството.

Предвижда се и държавната компания да разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

Съобщението идва на фона на подготвяните законодателни промени, според които компанията „Лукойл България“, която е собственик на бургаската рафинерия, трябва да обособи 7 отделни данъчни склада и да ги лицензира.

Пред „Хоризонт“ генералният директор на „Лукойл България“ Булат Субаев заяви, че именно заради тези законови промени компанията може да спре дейност.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев