АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НС СЪЗДАДЕ ВРЕМЕННА COVID-КОМИСИЯ С ПРЕДСЕДАТЕЛ ЙОРДАН ЦОНЕВ

Народно събрание
14.05.2020 / 12:06

Временна парламентарна комисия ще проучва разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на Covid-19. Предложението на БСП за създаването на комисията подкрепиха единодушно 199 депутати. Йордан Цонев от ДПС беше избран за председател.

В състава й влизат 10 депутати - по двама от всяка парламентарна група. Поради липса на предложения временната комисия няма да има заместник-председател.

Тя ще работи за срока на извънредните мерки и ще изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства в т.ч. и от фондовете на ЕС, предназначени за борба с пандемията.

По време на обсъжданията лидерът на социалистите Корнелия Нинова, обосновавайки предложението за създаване на комисията, посочи, че ГЕРБ харчат парите на българските данъкоплатци непрозрачно, със субективни решения и партийни пристрастия:

"Многократно сме били свидетели за еднолични решения на премиера Борисов, който, пътувайки с джипа из страната, през прозореца обещава и раздава милиони по свое усмотрение, без оценка на ефекта от това, най-често за партийни цели или предизборно.

В тази ситуация, която изисква да се помогне на най-много българи, пострадали от кризата, когато се очаква да се изтеглят нови заеми и да се изхарчат за последиците от кризата, е два пъти по-наложително да има прозрачност и контрол върху тези харчове".

Зам.-председателят на НС и лидер на НФСБ Валери Симеонов заяви, че парламентарната група на "Обединени патриоти" ще подкрепи предложението, но се противопоставя на искането на левицата временната комисия да бъде оглавена от представител на опозицията:

"Считам, че ако председателят е от БСП, то тогава тази комисия ще бъде използвана за чисто политически цели и то по този повърхностен и заядлив начин, по който вие разбирате опозицията в държавата".

От ГЕРБ също подкрепиха създаването на анкетната комисия. Депутатът Александър Ненков заяви:

"Смятаме, че разбира се е хубаво управляващите да не бъдат с водеща позиция, а именно - да нямат председателското място. Затова считаме, че тя трябва да бъде дадена, както е по предложение - на опозиционна партия, но също така смятаме, че това не трябва да бъде групата на БСП. Не заради нещо друго, а защото смятаме, че всъщност друга е целта на създаването на тази комисия".

Днес парламентът възобнови своите редовни заседания. В четвъртък и петък депутатите ще работят в пленарната зала, като утре е предвиден и парламентарен контрол.

Днес депутатите ще обсъдят на първо четене и предложенията за промяна на Закона за управление на отпадъците, внесен от управляващите. Законопроектът има за цел да осведомява обществото за всички дейности, свързани с отпадъците и да осигури пълна прозрачност на информацията за издавани нотификации за превоз на отпадъци от, за и през България.

Изрично ще се заложи в законодателството, регистърът да бъде публичен и да бъде наличен на страниците на компетентния орган по околна среда.

Депутатите ще гласуват и доклада за свършеното от временната анкетна комисия за проучване на всички и факти и обстоятелства по повод изнесени в европейски и български медии твърдения за скандална подкупна схема за придобиване на българско гражданско от чужди граждани.

Важна законодателна промяна е отпадането възможността за придобиване на българско гражданство на основание вложения в държавни ценни книжа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев