АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: ХАРТИЕНАТА ВИ ПОЛИТИКА НЯМА НИЩО ОБЩО С ЖИВИЯ ЖИВОТ

Корнелия Нинова
13.05.2020 / 08:55

„Уважаеми народни представители, не знам дали си давате сметка, че много от мерките, които предлагате са хартиена политика, която няма общо с живия живот. Г-н министърът на правосъдието ни уверява, че ЕЦБ е дала указания на БНБ да предоговаря кредитите на хората изцяло в полза на длъжника. Звучи прекрасно на хартия. Знаете ли, г-н министър, какво се случва в последните месеци? Виждали ли сте последния месец кредитополучател, българин, който е отишъл да си предоговори кредита? Защото ние видяхме много, те дойдоха при нас и казаха, че се удължава срокът на кредита, но лихвата се увеличава от 3-5 % на 10 или 12%. Въпреки указанията на ЕЦБ, въпреки указанията на БНБ към банките- всичко да бъде в полза на длъжника. Живият живот е съвсем друг“. Това коментира председателят на БСП Корнелия Нинова от трибуната на НС.

Корнелия Нинова: Хартиената ви политика няма нищо общо с живия живот

Тя подчерта, че мнозинството е приело след връщане от чужбина, българските граждани да бъдат задължително в карантина в период от 14 дни. „Следващите дни се чака решение на ЕК за обща политика по туризма и пътуванията. Искате ли да ви кажа какво ще стане? Преди да сте публикували и обнародвали закона, ЕК ще каже, че е неправилен и ще ни свикате отново, за да го отменим. Така ли се прави политика?“, обърна се риторично Нинова.

Председателят на БСП обърна внимание и на мярката 60/40: „Какво казаха работодателите и фирмите – че тази мярка не работи. 1 % от трудещите се хора са се възползвали от нея. Още едно доказателство, че мерките ви нямат нищо общо с реалните проблеми на хората“, категорична е Нинова.

„Отново ще ни отхвърлите предложението за онези хора, които останаха в неплатен отпуск. Знаете ли колко деца в България ходят в детските градини? Според НСИ това са 217 867 деца, които не са ходили там два месеца. Тоест тези деца са били гледани 2 месеца от родителите им, които са били в неплатен отпуск. Какво им казвате на тях? 375 лева за 2 месеца - за това, че останахте в неплатен отпуск 2 месеца вкъщи, за да си гледате децата и защото имаме много голям демографски проблем в България“, каза още тя.

Нинова коментира, че хората, които ще извадят България от кризата са и артистите и хората на културата, а те са 60 000 човека. „На тях казвате: Не сте наша грижа“, обърна внимание тя.

„Извън вашата грижа остават над 1 милион човека. Вашите мерки не отговарят на живота извън тази зала. Отхвърляте мерките, които са с грижа за тях, предложени от ПГ на „БСП за България“. Ние ще бъдем последователни и аргументирани, за да се знае, че те са финансово обезпечени, ориентирани към най-пострадалите и с грижа към хората“- каза Нинова.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев