АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕВРОДЕПУТАТИТЕ НИ ВНЕСОХА ПОПРАВКИ В ПАКЕТА "МОБИЛНОСТ"

Европейски съюз
12.05.2020 / 17:40

Българските евродепутати внесоха в транспортната комисия исканите от тях поправки в пакета "Мобилност", съобщава БНР.

Евродепутатът от прогресивния алианс на социалистите и демократите Петър Витанов, който е и член на комисията обясни, че най-важните въпроси за страната ни са да отпадне необходимостта от връщането на превозното средство в мястото на регистрация, както и връщането на водача.

Той подчерта, че всички български евродепутати работят координирано с т.нар. страни, които следват общия подход.

Нашата цел е да намерим по-голяма подкрепа сред тези, които изначално не подкрепяха нашите предложения, обясни Витанов. Новите аргументи са пандемичната криза и новата икономическа обстановка.

Евродепутът обясни, че се предлага повторна оценка на въздействието и чак след това да се предприемат мерки, които да бъдат оздравителни, а не съкрушителни.

Предстои пакетът отново да се гледа в транспортната комисия през юни, а юли да се гласува в пленарна зала. Ако бъде приет, след това той трябва да влезе в сила.

Припомняме, от самото начало на пакета се противопоставиха шест държави - България, Литва, Латвия, Полша, Унгария и Румъния, последвани от Кипър, Малта и Естония.

Според транспортния министър Росен Желязков пакетът "Мобилност" е прецедент, който разделя държавите членки.

През септември 2019 г. транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев