АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КОРНЕЛИЯ НИНОВА: В УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО ИМА ХАОС И НЕПРЕДВИДИМОСТ

Корнелия Нинова
12.05.2020 / 17:11

В управляващото мнозинство има хаос, който ражда несигурност, нестабилност и непредвидимост, заяви на извънредна пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Когато предлагахме данъчни намаления, ни казваха - никакви облекчения, припомни тя.

Поводът за пресконференцията на премиера Бойко Борисов, от която дойде новината за предложението от страна на Борисов за намаляване на ДДС за туризма. Нинова изтъкна, че социалистите ще подкрепят това предложение, защото съответства на тяхната политика.

Но припомни, че когато подобни идеи са идвали от страна на БСП, управляващите са контрирали с въпроса - къде е анализът, откъде ще дойдат парите. Сега също искаме да знаем това, посочи Нинова.

"Когато сме предлагали намаляване на ДДС, винаги сме получавали от управляващите през последните години един и същ отговор. Аргументите им винаги са били, че по този начин ще се провалят приходите в бюджета от една страна, а от друга - че е трудно на администрацията да събира данъка. Очевидно днес тези аргументи не важат за правителството и трябва да видим каква е причината. От сутринта сме свидетели на противоречиви сигнали от МС. Първо ще се намалява ДДС върху храните, след това се оказа, че няма да се намалява. Второ ще внесат закон, който да важи от началото на 2021г, а след това ще внесат закона или утре, или много скоро. Трето беше заявено, че ако законът не проработи, ще бъде махнат", посочи Нинова.

Затова според нея обещанието на премиера е бъдещо несигурно събитие. "Бъдещо, защото още няма нищо реално, а несигурно поради традицията често да се сменят позициите", заяви Нинова.

По думите й сегашното сигурно събитие е, че след половин - един час трябва да се гласува предложението на БСП за 9 % за храни и лекарства. "Ако наистина има политическа воля да се търси съгласие, може би това е момента да се случи", коментира Нинова.

"Този бизнес трябва да се планира. Икономика не се прави от днес за утре", посочи лидерът на БСП.

"От "БСП за България" сме внесли предложение в законите, които днес се гледат за 9 % ДДС за храни и лекарства. Бих искала да ви припомня, че това е наша последователна, трайна политика и че четири пъти сме внасяли тези предложения от 2018 г. досега в рамките на приемането на бюджетите на държавата и актуализация на бюджета, когато е имало", обърна се към медиите Нинова.

"Намаляването на ставката на ДДС за храни и стоки е правилният път", изтъкна Нинова.

Корнелия Нинова припомни, че от 1 месец социалистите настояват за едно и също нещо и изброи:

„Първо, анализ да ни се представи от правителството за състоянието на бюджета: феврури - излишък, март - дефицит, сега пак е в излишък. Никой не знае какво се случва в бюджета. За да се прави разумна данъчна и финансова политика, трябва първо да се знае какво е наличното състояние към сегашния.“

Според нея трябва да се направят разчети за приоритетните сектори. „Вярно е, че ресторантьорството и хотелиерството пострадаха най-много и трябва да получат помощ. Това е също работа на парче. Ние бихме искали по-комплексно мислене“, коментира тя.

Според нея тук вече не става дума за медицинските мерки, които са се влияели според броя на заболелите и според ситуацията, а за дългосрочна държавна, икономическа и финансова политика с поглед за години напред и тя изисква много отговорно решение.

Корнелия Нинова подчерта, че това съдържа поне два елемента – анализ на финансовото състояние към момента, разчети по сектори и предложения как на тези сектори да бъде помогнато облечено в законодателната форма актуализация на бюджета. „Това е разликата между тях и нас“, обясни лидерът на БСП.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев