АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ПЛАМЕН КИРОВ: МС НЯМА ПРАВОМОЩИЯ ДА ОБЯВЯВА ИЗВЪНРЕДНА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА

Проф. Пламен Киров
12.05.2020 / 14:43

"Въвеждането на извънредно положение - по предложение на Министерския съвет, но актът е в Народното събрание", подчерта юристът, който е и бивш конституционен съдия. Министерският съвет няма правомощия по Конституция да обявява извънредна епидемична обстановка. Това заяви пред БНР проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право.

„Когато въведете карантина, засягате правото на образование, на труд и това да става с решение на Министерски съвет, при положение че Конституцията постановява, че ограничаване на основните конституционни права може да стане само със закон за определено време и то при извънредно положение... Въвеждането на извънредно положение - по предложение на Министерския съвет, но актът е в Народното събрание,“ подчерта юристът, който е и бивш конституционен съдия.

„Когато става въпрос за извънредна епидемиологична обстановка, мерките трябва да бъдат предвидени в Закона за здравето, но това не променя същността на извънредността на ситуацията“.

Той посочи, че в законопроекта повече от 80% от текстовете засягат преодоляване на последиците от епидемията от коронавируса:

„Нормално беше да се предвидят тези здравни мерки в Закона за здравето и да се приеме специален закон, който да уреди всички мерки, които държавата и обществото предприемат, за да бъдат преодолени последиците от заразата... Сега се предлага едно реанимиране на закона за извънредното положение и му даваме по-дълъг живот“.

По думите на проф. Киров, ако президентът наложи вето, ще се образува вакуум, но мнозинството в парламента ще преодолее ветото.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев