АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БРЮКСЕЛ СЕ ЗАКАНИ С НАКАЗАТЕЛНА ПРОЦЕДУРА СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ - ЗАРАДИ ИКОНОМИКАТА И КОРОНАВИРУСА

Урсула фон дер Лайен
11.05.2020 / 09:37

Миналата седмица Германският конституционен съд постанови, че програмата за количествено облекчаване на Европейския съюз (с други думи - печатане на пари) частично нарушава основния закон на страната. Сега ЕЦБ трябва в рамките на три месеца да докаже "пропорционалността" на програмата - съгласно германското съдебно решение, в противен случай централната банка на Германия може да не участва в нея.

Европейската комисия може да започне производство срещу Германия във връзка с решението на Германския конституционен съд от 5 май относно частичната несъвместимост на действията на Европейската централна банка с основния закон на тази страна, се казва в изявление на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Анализираме подробно решението на Конституционния съд в Германия и проучваме вероятните следващи стъпки, включително възможността за процедура за нарушение (от страна на Германия на споразумения на ЕС)", се казва в документа, цитиран от БГНЕС.

Тази процедура включва уведомяване от ЕК за възможно нарушение на европейското законодателство, на което съответната държава трябва да отговори в рамките на два месеца и да коригира ситуацията.

Ако ЕК прецени, че държавата не спазва европейското законодателство, започва официална процедура. ЕК изпраща мотивирано становище за отстраняване на нарушенията в определения срок.

Следва съдебна процедура, в резултат на която от държавата може да се изисква да плати глоба.

На 8 май, Съдът на Европейския съюз в Люксембург постанови, че той е единственият съд, който може да оцени съответствието на действията на институциите на ЕС с европейското законодателство.

Европейският съд отбеляза, че съдилищата в ЕС следва да гарантират спазването на европейското законодателство. От своя страна Фон дер Лайен подчерта, че европейското право има върховенство над националното право и решенията на Съда на Европейския съюз са задължителни за националните съдилища.

"Задачата на Европейската комисия е да поддържа правилното функциониране на евросистемата и европейската правна система", подчерта председателят на ЕК.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев