АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН ПРЕДЛОЖИ ЗАПАДЪТ ДА ОСЪДИ МЮНХЕНСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ОТ 1938 Г.

Президентът на Русия Владимир Путин
08.05.2020 / 22:25

Мюнхенското споразумение от 1938 г., което позволи на нацистка Германия, Полша и Унгария да си разделят територии от Чехословакия, трябва да бъде осъдено наравно с Пакта "Молотов-Рибентроп". За това призова руският президент Владимир Путин в телевизионно предаване, излъчено в петък. "Съветският съюз всъщност осъди в края на 80-те години секретната част от Пакта "Молотов-Рибентроп". Защо нашите колеги сега да не направят същото, но да осъдят тази подялба на Чехословакия?", попита той във филма "Война за паметта" на държавната телевизия "Россия 1".

Путин допълва, че преди войната СССР е полагал повече усилия за създаване на коалиция срещу нацистка Германия, но те не са се увенчали с успех. "Никой не я подкрепи. Освен това през 1938 г. водещите западни страни - Великобритания и Франция - се срещнаха в Мюнхен с Хитлер и Мусолини и подписаха съответен документ, който винаги сме наричали "Мюнхенски сговор". И предадоха Чехославия да бъде разкъсана", каза той и напомни, че в това е участвала и Полша.

"Мюнхенски сговор" е и терминът, приет в съветската и руската историография за резултата от преговорите от 29-30 септември 1938 г., съгласно които на Германия е предадена населената с етнически германци Судетската област от Чехословакия. На 30 септември Великобритания и Германия подписват в баварската столица и декларация за взаимно ненападение, но то не предотвратява световната война, избухнала година по-късно.

Самата Чехословакия не участва в преговорите въпреки протестите на Прага. При навлизането на германските войски на нейна територия едновременно в Тешинската област вкарва свои войски Полша, а по-късно част от чехословашката територия е окупирана от Унгария. Към март 1939 г. германците на практика анексират цяла Чехия, а Словакия обявява независимост. Половин година по-късно с нападението на Германия срещу Полша избухва Втората световна война, като междувременно през август 1939 г. е подписан в Москва Пактът "Молотов-Рибентроп".

Путин се въздържа да дава оценки на пакта и обясни, че СССР го е подписал, защото е нямал друг избор, че това е бил последният от серия документи за ненападение в навечерието на войната и че тя е била провокирана именно от Мюнхенското споразумение.

Източник: "Дневник"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев