АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕК: САНИТАРНИТЕ КРИЗИ НЕ СА ИЗВИНЕНИЕ ЗА НАРУШАВАНЕ НА ОСНОВНИТЕ ПРАВА

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс
07.05.2020 / 14:15

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс изрази очакване новата криза да доведе до задълбочаване на икономическите неравенства в ЕС и по света

Санитарните кризи не са извинение за нарушаване на основните права. Това заяви днес еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс пред евродепутати от комисията по правни въпроси, предаде БТА.

Той добави, че Европейската комисия наблюдава мерките, прилагани в отделните държави от ЕС срещу епидемията от Ковид-19 от гледна точка на върховенството на закона. Рейндерс потвърди, че комисията се готви през септември да представи първите годишни доклади за върховенството на правото във всяка от страните в ЕС.

Еврокомисарят съобщи, че националните противоепидемични мерки ще бъдат оценени от европейската служба за защита на данните. Той отбеляза, че ЕК е издала упътване как да бъдат програмирани приложенията за проследяване на заразените с новата болест и хората, с които те са общували. Важно е приложенията да бъдат съвместими и гражданите да имат доверие в тях, посочи Рейндерс.

По неговите думи изглежда Ковид-19 ще ускори цифровизацията. Рейндерс отбеляза необходимостта от подобряване на електронното правосъдие и от навлизането на бизнеса още повече в електронната среда. Той изрази очакване новата криза да доведе до задълбочаване на икономическите неравенства в ЕС и по света.

Рейндерс приветства решението за отлагане на президентските избори в Полша. Той отбеляза необходимостта предизборната кампания, която предстои, да бъде честна.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев