АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

7 МАЙ - ДЕНЯТ НА РАДИОТО И ТЕЛЕВИЗИЯТА

Александър Попов
07.05.2020 / 11:41

На 7 май честваме Международния ден на радиото и телевизията и е професионален празник на всички, работещи в тази сфера. За първи път е отбелязан през 1945 г. като Ден на радиото. От 1968 г. се чества като Ден на радиото и телевизията.

На тази дата през 1895 г. Александър Попов представя първия радиоприемник. Той демонстрира за първи път пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник. Апаратът на Попов давал възможност за първи път да се приемат радиосигнали, носещи информация чрез радиовълни и отваря пътя към създаването на други радиоустройства, позволяващи практическо използване на радиовълните.

Година по късно на остров Уайт се построява първият радиопредавател, който получава британски патент за предаването на импулси и сигнали. На Бъдни вечер през 1906 г. Реджиналд Фесенден излъчва първото в света радиопредаване от брега на Масачусетс към корабите в морето и пътниците успяват да чуят коледните песни, изсвирени от него на цигулка , както и откъси от Библията. Окончателното радиоразпръскване е поставено през 1909 г. в Сан Хосе. Най-бързо и масово радиото става популярно в Европа и Северна Америка.

Възникването на радиото е твърде дълъг и продължителен процес, в който вземат участие видни инженери и учени като Майкъл Фарадей, Андре-Мари Ампер, Алесандро Волта, Георг Ом, Вернер фон Сименс, Джеймс Кларк Максуел, Александър Греъм Бел. По тази причина се водят спорове кой точно е изобретател на радиото.

прави подробно описание на отделните елементи, използвани в радиотехниката.

Първата българска радиостанция започва да работи през лятото на 1911 г. на борда на крайцера „Надежда“. Година по-късно влиза в редовна експлоатация първата българска брегова радиостанция до село Франга, „която служи за приемане и предание на телеграми от странство и България“.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев