АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВНАСЯТ ТЕКСТА, КОЙТО ЩЕ ЗАМЕНИ ЗАКОНА ЗА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

Народно събрание
05.05.2020 / 09:08

Днес в Народното събрание ще бъде внесен законопроект, с който да се регламентират част от нормите, въведени със Закона за извънредното положение, които да продължат да действат след изтичането му на 13 май. Той беше представен в понеделник от министъра на финансите Владислав Горанов.

Два месеца извънредно положение са достатъчни, обобщи финансовият министър:

„Няма извънредно положение - не предлагаме да бъде удължено. Този инструмент е изчерпан и няма нужда да бъде използван от политиците за упражнение върху правителството. Чрез него се ограничават демократични инструменти за контрол върху отделните власти“.

Отмяната не отменя мерките за борба с Covid-19. С предложения от управляващите законопроект се делегират повече права и отговорности на министъра на здравеопазването:

„Да продължава да налага всички необходими мерки в посока облекчаване или в посока утежняване с оглед на преодоляването на рисковете, свързани с пандемията“, уточни Горанов.

„Голяма част от мерките, които се провеждат сега и показваха своята ефективност - да продължат да действат и след отмяната на извънредното положение“, добави здравният министър Кирил Ананиев.

Продължават да действат и мерките за справяне с икономическата криза:

„Да запазим всички мерки, които имат съществено отражение върху икономическия живот - програмите на социалното министерство“, добави Владислав Горанов.

Предлага се и да няма и външно оценяване на 4 и 10 клас. След 13 май се възобновява и пълната работа на съдебната система. Частните съдебни изпълнители обаче няма да могат да налагат запори за определен период от време.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев