АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ДА ПРЕДЛАГА УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ

Минстерски съвет
04.05.2020 / 19:32

Правителството няма да предлага удължаване на извънредното положение по смисъла на Конституцията. Това съобщи на извънреден брифинг министърът на финансите Владислав Горанов след извънредно заседание на правителството.

Той посочи, че на него е бил обсъден проектозакон, който да регламентира част от нормите, въведени със закона за извънредното положение, които да продължат да действат след изтичането му на 13 май.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев посочи промените в Закона за здравето, които дават възможност с акт на министъра голяма част от мерките, които се провеждат сега и показват ефективност, да продължат да действат и след отмяната на извънредното положение:

„Предвижда се министъра на здравеопазването с наредба да определи условията и реда за задължителна изолация на болни от заразни болести, на заразоносителите, карантина на контактните с тях и на влезлите в страната от други държави. Дава се правомощие на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен инспектор да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, като предвиди и съответните мерки на територията на страната или отделни региони. Конкретните мерки да се определят с акт на министъра на здравеопазването“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев