АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ И ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ: ЩАБЪТ РАБОТИ! ОТВАРЯТ ЗАВЕДЕНИЯТА НА ОТКРИТО, БАСЕЙНИТЕ, АВТОШКОЛИТЕ

Борисов на брифинг в МС
03.05.2020 / 18:41

Бойко Борисов обяви на брифинга тази сутрин, че Националният оперативен щаб не е спирал работа и бе видимо ядосан на коментарите, че вече "убили" неговия председател ген. Мутафчийски.

"Как може да излезе опозиционен лидер да заяви, че съм закрил Щаба. Това е лъжа, която не знам какво цели", заяви на извънредне брифинг премиерът Бойко Борисов.

Още в началото той изказа съболезнования за двамата починали лекари от коронавирус.

"Тези, които спазваха мерките, да не съжаляват - благодарение на тях сме най-ниско в смъртността", категоричен бе премиерът и съобщи какви ограничителни мерки се отменят.

От утре инструкторите ще могат да работя със засилени мерки.

От днес отворихме планините, нека всички спазваме мерките. Водим се от едно нещо - броят на заболелите и починалите. Ако се вдигне тази бройка, след като разхлабихме мерките, то ще ги премахнем, каза Борисов. Трябва да се спазва дистанция и дезинфекция.

"Ще трябва да се научим да живеем с този вирус поне още 2-3 години. След 2-3 месеца ще има по-силен удар, според световни организации", разкри Борисов.

Премиерът разкри, че България ще се включи със 100 000 евро за ваксина, произведена от ЕС.

"Извънредното положение във Франция се удължи до юли. При нас експертите работят да отменим извънредното положение, но ще има санитарно извънредно положение", посочи Бойко Борисов.

Брифингът е свързан с мерките на правителството в отговор на кризата, свързана с пандемията от коронавирус и се провежда след съвместно заседание на министрите, Националния оперативен щаб и премиера Бойко Борисов.

"Вчера чух много приказки за некомпетентността на щаба и ще дам думата на проф. Кантаржиев да обясни някои неща", заяви премиерът.

"Проф. Мутафчийски е един от най-добрите коремни хирурзи. И като казват, че е хирург, а не вирусолог ще ви кажа нещо - в САЩ един Институт е кръстен на Уолтър Рийд, който е военен хирург, който прави противоепидемични мерки и спасява американската армия на операциите и в Куба, когато войниците мрат от жълта треска като мухи. Той е военен хирург и в момента Американският институт по военна медицина носи неговото име. Проф. Мутафчийски има специалност военна хирургия и се занимава с организацията на тази дейност, която маса друг ихора нямаше да могат да свършат, защото той е организатор, има военния опит в Афганистан и Ирак, което доста от лекарите нямат. С него работи цял колектив във ВМА и когато някой каже, че не се прави епидемологичен анализ, ми става мъчно. Колективите са обединени и имаме едни от най-добрите анализи. Те се потвърждават от лондонски експерти и в много елементи се даваме за пример. Той е в първата тройка на хирурзи в България", обясни Кантарджиев.

"Доц. Ангел Кунчев е специалист в епидемологията. Той е главен държавен здравен инспектор. Завършил е здравен мениджмънт, със специалност епидемиология. Той организираше борбата с морбилите и всеки взрив с хепатит А, който не е в интерес на медиите, но е проблем за нашия регион", допълни проф. Кантарджиев.

"Какво да ви кажа за квалификацията на други колеги - мълчал съм, когато са ни обиждали, че не знаем и не можем. Фактите са красноречиви за нашата работа. Бяхме поканени и свършихме нещо. Мисля, че имаме потенциал да свършим още", завърши той.

Припомняме, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов, който изненадващо се появи на сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб, заяви, че генералът не е "убит", а щабът продължава своята дейност.

Борисов се възмути: продължават с измислицата, че щабът бил затворен.

"Бил затворен щаба? Той вчера работи цял ден, днес работи цял ден. След малко ще кажа какви мерки сме обсъдили там, където щабът има разнобой и разногласие или не сме абсолютно убедени, не ги приехме. Как може да излезе опозиционен лидер да каже, че съм закрил щаба. Това е лъжа. Поредната лъжа. Лъжа, която не знам какво цели. Лъжа", натърти Борисов.

Отваряне на заведенията на открито, разрешаване на спортуването в парка, без професионален и масов спорт, тръгват и шофьорските курсове и изпити за книжки, изреди още Борисов.

Отварянето на откритите части на заведенията ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.

"На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Затова там, където масите са много на гъсто, те трябва задължително да се разредят. Това е полезно и за самите екипи - за да се обучат как ще се действа по-нататък. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки. Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света", поясни премиерът.

Той добави, че се отварят за ползване и плувните басейни. Готви се проектозакон, който да отмени извънредното положение, обяви Борисов. Следобяд на Гергьовден вероятно ще бъдат махнати и КПП-тата.

Борисов бе категоричен, че всички са на едно мнение по отношение на учебния процес. Учениците ще се събират само за изпитите след 7 и 12 клас, и то при спазване на всички мерки за безопасност.

За детските градини и яслите в Щаба не са постигнали съгласие. Ген. Мутафчийски е настоявал детските градини да останат затворени и правителството се е съгласило с позицията му, въпреки че Кунчев и Кантарджиев са настоявали за отваряне на всички учебни заведения.

"Ще поставим на риск учителите, както и децата, за които може и да няма проблем, но за родителите - има", допълни Борисов.

Много майки и много родители могат да отидат на работа, ако работят яслите и детските градини. Две седмици задържане на този процес са 50 милиона, но още от първия ден сме казали, че здравето и укрепването на капацитета на болниците са водеща цел и оставихме да видим как ще тръгнат тези мерки", обясни министър-председателят.

Проф. Мутафчийски настоява и за плувните басейни. Проф. Кантарджиев обясни, че има дезинфектанти и хлор в басейна, но трябва да има мерки в съблекалнята и този, който притежава съоръжението трябва да осигури дезинфекция", посочи още той.

"Относно инструкторите за издаване на документи за МПС - днес Ананиев ще изготви заповед, че от утре могат да работят", каза още Борисов.

"Всяко едно от облекченията ще важи само до момента, в който се спазва. Ако не се спазва - отменяме го! Ако не се спазват мерките, отменяме заповедта. Разчитаме на дисциплината. Този вирус няма да мине поне година-две и трябва да се научим да живеем с него", категорично заяви премиерът.

Той допълни, че няма протокол и ясна диагноза за справяне с пандемията. "Записал съм видео, с което трябва да се съберат 7-8 милиарда евро. ЕК искаше видео обръщение. Аз давам 100 милиона за ваксина и масово ваксиниране на населението", заяви Борисов.

"Франция удължи извънредното положение до юли. Убеден съм, че и другите колеги ще прибегнат до тази мярка. В момента колегите юристи работят и утре сутрин трябва да имаме проектозакон за отмяна на извънредното положение", каза още премиерът.

Борисов обясни, че икономическите мерки за справяне с кризата, както и епидемологичните, няма да паднат. "Категорично едно мнение има и по въпроса с КПП-тата. Считам, че някъде следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата. Ако го направим днес, стотици хиляди ще се виснат. Целта е да продължим тази дистанция и ако успеем да спазваме дистанцията без КПП-та ще спестим работата на над 200 полицаи и ще можем да ги пренасочим по кварталите да си вършат работата. Само за София за 200, иначе са 1500 души", допълни Борисов.

"Още веднъж голяма благодарност към дисциплинираните. Тези хора са герои! Не се притеснявайте, че сте минати. Изразявам голяма признателност към вашата дисциплина и саможертва. С това сте спасили хиляди животи", каза още министър-председателят.

Той съобщи, че има и други мерки, които ще бъдат обсъдени между коалиционните партньори в управлението във вторник.

Борисов бе категоричен, че ако разхлабването на мерките доведе до повишаване на заболеваемостта, то режимът веднага ще бъде затегнат отново.

Нито една от мерките, които са обсъждат, днес не носят облекчение на хазната, те са насочени само към облекчение на хората, каза Борисов.

"Лъжа, е че нашата здравна система не се справя с болестта, иначе нямаше да се прибират нашите сънародници от чужбина. Тези двете жени, които не са казали на летището при пристигането си от Холандия, че са болни и са чакали да си отидат вкъщи и там да кажат - това е престъпление, каза Борисов. Има статистика, че инфарктите са 50 процента по-малко", каза Борисов, без да уточнява за какъв срок и какъв обхват имат тези данни.

"От последните 2-3 полета, идващи от Нидерландия, установяваме хора, които са положителни за COVID-19. Някои от тях са го знаели преди да се качат на самолета. Всички хора са издирени и изследванията продължават", обясни доц. Ангел Кунчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев