АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ЛИШИ ШЕФА НА ВКС ОТ ПРАВОТО ДА СТОПАНИСВА СЪДЕБНАТА ПАЛАТА

Лозан Панов
30.04.2020 / 18:54

Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) отне от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов правото да стопанисва сградата на Съдебната палата в столицата заради заснетия преди два месеца в сградата клип на песен със скандално съдържание и сцени.

19 от съдебните кадровици гласуваха "за", а 5-има, сред които и самият Панов, бяха "против". "Против" гласува и върховният съдия Севдалин Мавров, който призова Лозан Панов да подаде оставка, за да запази авторитета на Върховния касационен съд.

За да не възникнат проблеми около прехвърлянето на собствеността, промяната ще влезе в сила от 15 юли.

С друго свое решение съдебните кадровици възложиха стопанисването на сградата на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева.

Днес ВСС проведе дискусия - дали заради заснетия преди два месеца в Съдебната палата клип на песен към саундтрак на филм, трябва стопанисването на сградата да бъде отнето от Панов.

Преди дебата бяха огласени резултати от проверка, разпоредена от самия председател на Върховния касационен съд (ВКС), за обстоятелствата около заснемането на клипа, който мнозинството определи като скандален и недопустим със съдържанието си да бъде сниман в сградата на Съдебната палата.

Проверката показва, че главният секретар на съда Маргарита Пазвантова, която е била упълномощена да сключва договори за наем за заснемането на различни продукции, не е знаела, че в клипа ще се пее за наркотици, оръжия, ще танцуват полуразголени момичета и ще има деца.

Фокусът на дискусията се прехвърли върху работата на Панов като председател на ВКС, като се чуха критики, че той е абдикирал от задълженията си, че дори не ходи на работа.

Обяснението на Панов, че Върховният касационен съд е бил подведен за съдържанието на клипа, провокира поредица от критики към него, че е абдикирал от правомощията си. Той беше обвинен, че бяга от отговорност, че има проблеми с работното време и даже "в болшевизъм" от главния прокурор Иван Гешев:

„В тази ситуация не може да продължи той да се грижи като добър стопанин за Съдебната палата“, каза обвинител номер едно.

Така се стигна и до призива на съдията от Върховния касационен съд Севдалин Мавров, който поиска оставката на председателя на съда Лозан Панов:

“Ако сте мъж и мислите за Върховния касационен съд като институция, в която част от нас ще се върнем, моля ви, запазете институцията и си подайте оставката. Г-н Панов, запазете къщата, бъдете мъж“, каза Мавров.

“Мисля, че за всички се изяснява картината, а сцената, която се записва, повярвайте ми, е много по-срамна, отколкото всякакви други видове видеоклипове“, беше краткият коментар на критиките на Лозан Панов.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев