АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЕДНО ОТ ЛИЦАТА НА COVID-19: РАБОТНИЦИ ПОДПИСВАТ ДОКУМЕНТИ ПОД ПРИНУДА СЪС ЗАДНА ДАТА

Инспекция по труда
28.04.2020 / 16:53

Работници редовно сигнализират, че са принуждавани да разписват против волята си документи със задна дата, които отнемат права. Сред тях са искания за неплатен отпуск, прекратяване на трудов договор по взаимно съгласие, платежни документи за изплатени обезщетения, които не са получени. Това съобщиха от Инспекцията по труда по повод Световния ден за безопасност и здраве при работа, който се отбелязва днес.

От Инспекцията по труда са категорични, че пандемията е извела на дневен ред един от аспектите на тормоза на работното място, а именно - принудата.

Работещите обаче отказвали да подават сигнали, дори анонимни, като твърдят, че се притесняват, защото работодателят им е обещал след кризата или отново да ги наеме, или да ги запази на работа.

От Инспекцията напомнят, че когато работещите положат подписа си под документ, с чието съдържание не са съгласни, ограничават възможността да защитят правата си чрез контролните органи на агенцията или по съдебен ред.

Днес се отбелязва и Международният ден в памет на загиналите при трудови злополуки. Тази година синдикатите в целия свят отдават почит на работниците, които изгубиха живота си заради Covid-19.

Лидерите на КНСБ и на Конфедерация на труда "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов ще положат цветя в памет на жертвите. Синдикалистите призовават и всеки да запали свещ в дома си за загиналите и в знак на подкрепа на пострадалите работници от Covid-19.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев