АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В ГЕРМАНИЯ РАСТЕ НЕДОВОЛСТВОТО СРЕЩУ ТВЪРДИТЕ МЕРКИ НА МЕРКЕЛ

Ангела Меркел
28.04.2020 / 16:44

Досега възхвалявана за реакцията си на епидемията от нов коронавирус, Ангела Меркел вижда как германският обществен консенсус се пропуква и да се появява съпротива срещу нейната изключително твърда стратегия. Германската канцлерка от седмици се бори неуморно премахването на мерките за изолация да се извършва много постепенно и порицава засилващото се недоволство на населението от ограничителните мерки, наложени преди месец и половина и от тяхното икономическо отражение.

Досега следваният курс, благодарение на който Германия обяви по-ниска смъртност от съседите си, с 3,7 на сто от регистрираните заболели, има подкрепата на по-голямата част от общественото мнение.

Само допреди няколко месеца смятана за приключваща политическата си кариера, след като беше подложена на критики заради миграционната си политика, Ангела Меркел стана свидетел на нарастване на популярността си до едно от най-високите й равнища. Популярността на консервативната й политическа коалиция ХДС/ХСС се повиши с десет на сто в проучванията на общественото мнение, достигайки 38 на сто от имащите намерение да гласуват.

Въпреки това в момента политическият климат се променя и се чуват възражения дори в нейната християндемократическа партия.

Ползващият се с изключително влияние председател на парламента Волфганг Шойбле предупреди за рискове от продължителното ограничаване на основните права на гражданите.

"Когато чуя, че всички други съображения трябва да отстъпят пред защитата на човешкия живот, намирам този абсолютизъм за неоправдан", заяви той този уикенд пред всекидневника "Тагешпигел".

Друга влиятелна фигура от ХДС, Армин Лашет, кандидат да наследи Ангела Меркел и министър-председател на германската провинция Северен Рейн-Вестфалия от няколко дни влиза в словесен спор с канцлерката, искайки по-бързо премахване на ограниченията.

"Разбира се, тук става дума за живот и смърт", заяви той в неделя вечерта по телевизия А Ер Де, но трябва и "да се отчитат" вредите, които ограничителните мерки нанасят например на децата, "които от 10 седмици си стоят у дома и не са напускали жилището си".

Лашет отправи критики срещу прекалено песимистичните според него прогнози на вирусолозите - в които канцлерката, притежаваща научна специалност, се вслушва много - като подчерта, че в неговата провинция "40 на сто от леглата в интензивните отделения са празни".

Вчера най-четеният в Германия всекидневник "Билд" му отправи критики и в редакционна статия призова канцлерката "да сложи край на упоритостта му".

Германската опозиция, която досега не привличаше особено внимание, се отнесе по-критично. Президентът на либералната Свободна демократическа партия Кристиан Линднер обяви "край на голямото национално единство" относно коронавируса.

 

Неговото движение се безпокои от икономическото отражение на коронавируса върху малките и средни предприятия и ограниченията на икономическата свобода, наложени от властите. В това той получава подкрепата на различни крайни движения.

В събота в Берлин се събраха хиляда души, близки както до крайната левица, така и до десните защитници на германската идентичност. Те призоваха за "демократична съпротива" срещу авторитарна държава, използваща ограниченията като претекст.

Полицията арестува около 100 души. Нов протест е насрочен за 1 май.

Крайната десница, която е водеща опозиционна сила в парламента, също изрази позицията си по този въпрос.

"Общата изолация можеше да бъде избегната, а сега пропускаме възможността за излизане от нея", отправи критики Себастиан Мюнценмайер, представител на "Алтернатива за Германия". "Всички магазини трябва да бъдат отворени отново, върнете свободата на хората!"

За разлика от преди, движението вече не може да се възползва от притесненията, свързани с мигрантите в Германия - тема, останала на втори план при сегашната криза. Но то чака своя час.

"Партията може да спечели от дългосрочните последици" на пандемията, с очакваната смесица от рецесия, ръст на безработицата и фалити на малките търговци и малки и средни предприятия, предупреждава на сайта си седмичникът "Цайт".

Източници: БТА, "24 часа"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев