АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НИНОВА: НЯМАТЕ ПЛАН ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ КРИЗАТА, НО БСП ПРОТЯГА РЪКА ЗА ПЕТИ ПЪТ

Корнелия Нинова
28.04.2020 / 12:53

Премиерът звъннал на соцлидерката вечерта към 22 часа с апел опозицията да се включи, разкри тя от трибуната на парламента по време на изслушването на Борисов. Нинова отговори на упрека на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов защо е отказала да приеме протегнатата ръка на управляващите в началото на епидемията от коронавирус и преди обявяването на извънредното положение.

"Ние дадохме своя отговор - заповядайте в НС и ще подкрепим всичко разумно, и ще ви дадем нашите предложения. БСП подкрепи 4 пъти. Ако за 4 пъти вие не сте разбрали, че ние подаваме ръка за разумни решения, днес ние ще го направим пети път", обяви Корнелия Нинова.

В същото време тя упрекна правителството:

"Днес имаме важна новина за вашия живот, произнесена от министър-председателя на България. Нямат план за излизане от кризата. Г-н Борисов, от изслушването разбираме, че нямате конкретен отговор на нито един въпрос. Според нашата оценка имате сгрешена преценка за ситуацията, сбъркана прогноза за спад от 3 %, вместо 8, както предвиждат Световната банка и Международният валутен фонд, сбъркана прогноза за безработица, действате на парче и както вече чухме - нямате план как да се върви оттук нататък. На базата на това произвеждате хаотични решения, които променяте всеки ден, а понякога в рамките на един и същи ден. Всявате страх у хората, за да ги владеете в подчинение. Абдикирахте държавата от задълженията й. Днес казвате, че няма план, защото няма такъв в другите държави." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на изслушването на премиера Бойко Борисов в Народното събрание. Публикуваме цялата ѝ реч.

Европейските държавници отдавна изработиха план и не само на хартия, а и го прилагат- план за възстановяване на икономиката и подпомагане на техните граждани. Той е в две посоки - осигуряване на финансов ресурс за кредитиране на бизнеса и безвъзмездна помощ за домакинствата. У нас обратно - етикетът на вашето поведение е кредити - за държавата, за бизнеса и хората. Те трябва да се връщат обаче. И няма как бизнесът, ако не се стабилизира икономиката, а хората нямат доходи- да връщат тези пари. Дотук работихте с проба-грешка.

Уважаеми български граждани, тук, министър-председателят заяви, че е поканил опозицията в мое лице да се включи в работата на Министерски съвет и на щаба една вечер към 22.00 ч. Смятате ли, че това е нормално? Ние дадохме своя отговор и като политическа партия, и аз като лидер. Г-н министър-председател, заповядайте в парламента, там ще подкрепим всичко ваше разумно и ще ви дадем алтернативни предложения. Българската социалистическа партия, г-н Борисов, го направи четири пъти. Един път, когато приемахме Закона за извънредното положение, един път, когато го актуализирахме, един път, когато приемахме бюджет, и един път, когато приемахме актуализацията на бюджета. Ако за четири пъти вие не сте разбрали, че ние подаваме ръка за разумни решения, то днес ще ви го предложа пети път. Защото, ако вие нямате план за излизане от кризата, ние ще ви предложим такъв.

Съсредоточете се върху няколко неща – възстановяване на икономиката чрез помощ за производство, увеличаване на потреблението и няколко спешни реформи. Помощ за производство- досега трябваше да сте го направили, ако не сте, ще ви представим анализ кои са онези производства в България, генериращи най-висок ръст на БВП, и където работят най- много хора. Ще ви го кажем, защото нямате план- добивна и преработваща промишленост-23%, търговия, хотелиерство и ресторантьорство- 22%, здравеопазване, образование и социални дейности- 14%, операции с недвижими имоти-10%. Съсредоточете се в тези сектори и ви предлагаме: разучете исторически опит, като нямате собствен вече 10 години. Какво направиха след Втората световна война Япония, Сингапур, Западна Европа и Тайван? Направиха целево субсидиране и кредитиране на най-важните сектори в своята икономика и от разруха изведоха държавите си до челни места по развитие. Това направете- осигурете такова целево кредитиране. Ако не знаете при какви условия, можем да ви предложим.

Другата линия на политиката е безвъзмездната помощ за запазване на работните места. Увеличете потреблението- вторият стълб за ръст в икономиката. Как се увеличава потреблението- като увеличите доходите. Тук липсват основни икономически и базови принципи. Днес, г-н Борисов, твърдите, че пазите парите, за да има за пенсионерите. Парите за пенсионерите идват от работещите, стимулирайте в момента работещите, стимулирайте бизнеса, дайте пари на работниците, за да могат те да ви се върнат през данъци, през бюджета. Колкото повече работници осигурите днес, толкова пари повече ще имате за пенсии. Обърнете внимание на земеделието и осигурете прехраната на българския народ. Пренасочете парите към отглеждане на плодове, зеленчуци, месо и мляко и плащайте не на площ земя, а на кг произведена продукция. Започнете спешна реформа в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, а заплатите на медицинските специалисти и тяхната подготовка се определят с държавна политика с конкретна наредба за това. Поучете се от европейските си партньори. Г-жа Меркел преди всяко свое решени отива в Бундестага и се съветва. Сравнете си поведението с европейските държавници.

Завършвам с две сравнителни изречения за европейските държавници и българските управляващи. Европейците казват: „Няма да оставим никого сам, няма да оставим никого без грижа. Ще положим усилия всеки от вас да бъде защитен.” Нашият премиер казва: „Аз сега да спася, пък после ще се оправим.” Това звучи като: „Аз сега да спася себе си и правителството, пък после вие се оправяйте."

Ясно е- нямате план за излизане от кризата. Ние имаме такъв.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев