АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. ГАЙДАРСКИ: ПОЛИТИЧЕСКА ГРЕШКА - НИКОЙ НЕ ОБЪРНА ВНИМАНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПАНДЕМИИТЕ ОТ 2006 Г

Проф. Радослав Гайдарски
28.04.2020 / 08:30

Политическа грешка е, че никой не обърна внимание на правилника за пандемиите в България от 2006 година. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ проф. Радослав Гайдарски – хирург и бивш министър на здравеопазването, член на ИБ на БСП.

„Имаше един правилник, който бяхме подготвили през 2006 година с крайна дата 2020 година, т.нар. „правилник за пандемиите в България“. Дълги седмици и месеци управляващите се чудиха какво да правят и да изработват правилници. Гореспоменатият документ не е на БСП, а на много министерства. Той трябваше просто да се погледне. Никой не говори за него и това е чисто политическа грешка“, обясни той.

По думите му пандемията от коронавируса ни е причинила много неприятности. Освен здравни проблеми в цялата система, създаде и много финансови и икономически, уточни проф. Гайдарски. Въпреки това неговото мнение, е че българската здравна система ще издържи коронавируса, защото е една от системите, които са създадени още преди 10 ноември.

„Много малко държави в света могат да се похвалят, че имат такава система. Тя е създадена преди повече от 50 години на базата на здравна организация, която може да понесе доста щети и въпреки това да издържи. Аз вярвам в нашата здравна система“, посочи той.

По думите му страната ни засега се справя много добре в борбата с COVID-19, особено от здравна гледна точка.

„Ние сме една от страните, не само в Европа, но и в света, която има най-малко заболели и починали, а това е един добър знак и тест, че нашата здравна система е добре организирана. Другото е, че тя е типично българска, не е създадена от чужденци. Той даде за пример Англия и Франция, където поне 1/3 от здравните работници са пакистанци, индийци, алжирци и други“, отбеляза проф. Радослав Гайдарски.

Той коментира и забраната за посещение на паркове, градини и планини, като заяви, че е била грешка и оцени идеята за отварянето им като добра.

„Колкото повече човек се движи и получава слънчеви лъчи, толкова по-здрав става и имунната му система започва да работи по-добре. Разбира се, хората трябва задължително да спазват правилата, а не да тръгнат по пикници, ядене и пиене“, обърна внимание проф. Гайдарски.

По думите му коронвирусът няма нищо общо нито с възрастта, нито с пола, нито със социалния статус на човека.

 

 

 

„Причината за избухване на заразата в даден регион е неспазването на определените наредби и зависи от самите хора. За разлика от други народи, българинът не е много дисциплиниран“, отбеляза той и обясни факта за нарастващия брой заразени с това, че има вече повече възможности за изследване.

По неговите думи хората вече разбират сериозността на проблема, породен от коронавируса, но има определени общности, които не схващат важността на ситуацията.

„Не трябва да се прави никаква отстъпка за определени групи или етноси, всички трябва да бъдат подложени под един и същ закон. Тогава, когато се знае, че законът е еднакъв за всички и е строг и трябва да се спазва, мисля че няма да има причини да не се ограничи заразата в страната“, заяви той.

Според него хората не трябва да се страхуват от коронавируса, единственото необходимо е да спазват предписанията и да няма спекулации и внушения на опасности. Той гарантира, че в близките месеци, дори година, даже и да се създаде ваксина, то тя няма да даде бърз ефект.

„Ако някой си въобразява, че ще открие такова лекарство, което веднага ще ликвидира коронавируса, или е наивен, или е глупак“, отбеляза проф. Гайдарски.

Необходима е дисциплина у хората, повтори той, като препоръча да се спазват вече установените правила.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев