АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КТ ПОДКРЕПА ИСКА ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И ЗА ХОРАТА В НЕПЛАТЕН ОТПУСК

Пари
27.04.2020 / 13:56

Парични компенсации и за хората, които са в неплатен отпуск заради кризата, поискаха федерациите в леката промишленост, химията, металургията и енергетиката от КТ „Подкрепа“.

В писмо до министърът на финансите Владислав Горанов и на социалната политика Деница Сачева те предлагат тези компенсации да се изчисляват пропорционално на дните в неплатен отпуск на база минималната работна заплата.

Още по темата

93 хил. работни места ще се запазят по 60/40, футболен клуб се отказа

Платеният отпуск - най-честата мярка на фирмите в кризата

Синдикалистите предлагат от фонд "Безработица" на ДОО да се изплащат компенсации и на работещите на непълно работно време, които да допълват възнагражденията им в кризата.

Предложението е - ако заплатата е до 800 лева, компенсацията да я покрива напълно, а ако е до 1 500 лева, тогава да се допълват 80% от нея.

Индустриалните федерации на "Подкрепа" настояват и да се регламентират мерки за справяне с кризата след прекратяване на извънредното положение.

Мотивът е, че възстановяването на предприятията от индустрията ще продължи с месеци, а може би и година, защото те са почти сто процента експортно ориентирани, а кризата е в цял свят.

Те например предлагат облекчена процедура, която да се прилага след отмяната на извънредното положение за финансово подпомагане за наемането на работници и служители, регистрирани като безработни.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев