АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИНСТИТУЦИИ, МЕДИАТОРИ И РОМСКИ ЛИДЕРИ ОБСЪДИХА ДЕЙСТВИЯТА СИ В БОРБАТА С КОРОНАВИРУСА

ОДМВР-Сливен
24.04.2020 / 18:46

Стратегия за съвместни действия в борбата с разпространението на COVID-19 между институциите и представители на ромската общност в град Сливен беше обсъдена на среща в ОДМВР-Сливен. Днес се срещнаха и обединиха усилия за ограничаване разпространението на заразата местната, изпълнителната власт и представители на най-засегнатата част от населението в град Сливен.

Проблемите с нарастващия брой заразени бяха дискутирани от областния управител Чавдар Божурски, кмета на града Стефан Радев, директора на ОДМВР-Сливен старши комисар Димитър Величков и д-р Даниела Калева директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ-Сливен, кметски наместници, здравни медиатори, пастори, лидери и представители на религиозни общности от кварталите „Надежда” и „Речица”.

"Поискахме съдействие от представителите на ромската общност за засилване ролята им при разясняване на изискванията, причините поради които се налагат ограниченията и новите мерки за карантиниране", каза кметът.

Проблемът с разбирането на сериозността на заболяването и голямата опасност от неговото разпространение бе поставен на първо място. Институциите имат готовност за затваряне на двата квартала, но това беше определено като крайна мярка.

Кметът на града и областният управител се обърнаха към представителите на ромската общност за съдействие по отношение организиране на мащабна разяснителна кампания. До всички трябва да достигне информацията за сериозността на ситуацията и колко е важна социалната изолация. На здравните медиатори и ромските лидери ще се разчита да обединят общността в двата квартала около необходимостта да се спазват въведените мерки. Действията на държавните институции са продиктувани от нарастващия брой заболели в тези гъстоноселени райони.

По данни на РЗИ-Сливен към момента са хоспитализирани 36 заразени, от които 1/3 са от квартал „Надежда” и 1/3 от „Речица”. Необходимостта от прилагане на строги мерки трябва да бъде разбрана и осъзната и тук е ролята на ромските лидери. Налагат се строги мерки по спазване на карантина. Ще бъдат карантинирани цели семейства, които живеят в една сграда, поради невъзможността да бъдат изолирани единични случаи.

Продължава строгият контрол, осъществяван от ОД на МВР – Сливен, за спазването на противоепидемичните мерки. През пропускателните пунктове на входа и изхода на квартала ще бъде допускано движението по неотложни причини– закупуване на лекарства, посещение при лекар, полагане на труд, закупуването на хранителни продукти. Пропускателния режим за работещите при подлеза в района на ЖП гарата ще бъде обсъден, с цел да се въведе най-оптималния вариант. Няма да се допуска безцелното движение и събирането на групи.

И двете страни ще обединят усилия за намаляване на напрежението и за по-голямо разбиране на проблема, който не е само местен, а засяга цялото човечество.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев