АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЪЛГАРИЯ ПИТА ЕК ЗА АВАНСОВО ПОЛЗВАНЕ НА ЧАСТ ОТ ЕВРОФИНАНСИРАНЕТО

Томислав Дончев
24.04.2020 / 15:40

България ще поиска от Европейската комисия разрешение да похарчи авансово част от европейските пари, предвидени за следващия програмен период. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му между 200 или 300 милиона евро могат да бъдат инвестирани в социални антикризисни мерки за подпомагане на хората и бизнеса:

"Парите, които трябва да плащаме, да харчим до 2021 година, да имаме право шест или седем месеца авансово по-рано да ги инвестираме в антикризисни мерки. Това ще ни позволи по-леко да излезем от кризата".

Дончев посочи, че за безвъзмездно финансиране за малки предприятия държавата осигурява над 170 милиона лева. С тази сума ще бъдат осигурявани безвъзмездно между 3 и 10 хиляди лева в зависимост от оборота:

"Това е необходимата бърза, ликвидна подкрепа в зависимост от оборота - между 3 и 10 хиляди лева, като целта ни е да стигнем до колкото може по-голям брой предприятия. Надявам се над 20 хиляди, което означава - малък занаятчия, малка работилничка, фризьорски салон, кафе, магазинче, който е пострадал да може да си помогне с тия пари", посочи вицепремиерът Томислав Дончев, които заедно с министър-председателят Борисов, участва в инспекцията на изграждането на автомагистрала "Европа" към границата със Сърбия при пункта "Калотина".

Същевременно нова схема за подпомагане на малкия и средния бизнес в България беше одобрена от Европейската комисия. Става дума за 150 милиона евро, с които държавата да подкрепи малките и средните предприятия под формата на капиталови инвестиции в размер до 800 хиляди евро на дружество.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев