АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СТЕФАН РАДЕВ: НЕ Е ИЗКЛЮЧЕНО ЗАТЯГАНЕ НА МЕРКИТЕ В СЛИВЕН

Кметът Стефан Радев днес даде първия онлайн брифинг за журналисти
24.04.2020 / 15:17

Кметът Стефан Радев днес даде първия онлайн брифинг за журналисти. На него той разясни какви мерки е взела Община Сливен до този момент и какво още се предвижда да се направи за неразпространение на коронавируса в Сливен.

По отношение на квартал „Надежда“, за който са най-честите сигнали, кметът обясни, че там общината е въвела мерки още в самото начало.

„Нашият анализ показваше, че там ще бъде една от най-рисковите зони заради гъстотата на населението. Мерките функционират, но се налагат и нови. Всъщност, големият проблем с „Надежда“, е да постигнем разбиране с хората, които живеят там, че ситуацията наистина е рискова за тях“, обясни Радев.

Той допълни, че Общината организира уведомяване на хората на майчин език с медиаторите, които обикалят квартала с високоговорители. Има ограничение на движението. Преди Великден беше монтирана и врата на пешеходния подлез, който сега е отворен в определени часове на денонощието. Предстои тези часове да бъдат съкратени сутрин и вечер. Кметът коментира също, че още преди месец е анализирана възможността за затваряне на квартала. Той обясни обаче, че чисто административно това няма как да се случи.

„Ако говорим за затваряне на някое населено място или град, примерно Банско, той може да функционира самостоятелно. Ако говорим за един квартал, той не е проектиран да функционира самостоятелно. Там няма аптека, няма банкомат, няма достатъчно магазини, няма болници, няма медицински специалисти, химиотерапия, хемодиализа. Няма как да функционира без хората да излизат за всички тези неща до останалата част на града. Освен това, когато говорим за един град – хората живеят и работят там. Когато говорим за един квартал – много малка част от хората работят в квартала. Те работят на други места“, посочи Стефан Радев.

Голяма част от жителите на „Надежда“ работят в озеленяването на Сливен, в гробищните паркове, в почистващите фирми.

„Нито една от тези функции на общината не бива да бъде застрашена, защото така се застрашават животът и здравето на хората. Всичко това трябва да бъде подсигурено. Това, което може да се направи, е да се пропускат хора за всички тези дейности. Тези мерки, които ние прилагаме, се прилагат абсолютно същите и във квартал „Факултета“ в София или в друг такъв голям район, който е с гъсто население“, обясни градоначалникът.

Той заяви обаче, че не е изключено в някакъв етап да се затягат още мерките.

„От медицинска гледна точка Националният оперативен щаб не препоръчва такива мерки, но по принцип не са изключени с всички рискови последици за нас като град. Опитваме се всичките ни мерки да са балансирани, да постигат ефект, но и да не нанасят прекалено голяма щета в дадена област“, каза Стефан Радев, като допълни, че каквито мерки са предприети в „Надежда“, същите важат и за част от квартал „Речица“, където концентрацията на заразени хора е по-голяма и откъдето са последните случаи.

Кметът допълни, че предстои промяна, която ще предприеме РЗИ в начина на карантиниране.

„Няма да се поставя под карантина само едно лице там, където гъстотата на населението е голяма. Ще се карантинира или цялата къща, или и съседната къща, или участък от улица, или цяла улица“, съобщи той.

Радев обясни, че като цяло мерките в Сливен се спазват, но и често се налагат санкции.

„Всички мерки, които взимаме от началото на кризата, са насочени именно към това - да намалим възможностите за струпване на хора, особено на възрастни, които са най-рисковата група. Затова са и мерките, които взехме и по отношение на пазара, и на транспорта, и на „Синя зона“, така че хората да могат да използват личните си автомобили и по-малко да разчитат на масовия транспорт“, посочи Стефан Радев.

За да няма струпване на хора, Община Сливен преустанови в четвъртък приемането на заявления за хранителната банка на място. Молби ще се приемат само по телефона или чрез електронна поща.

Днес стана ясно още, че пътят, който свързва Сотиря с „Бургаско шосе“, се затваря, тъй като много хора го използват, за да избегнат контролно-прпускателните пунктове.

Кметът с тревожност коментира случаите на заразени медицински лица в Сливен.

„Това е един от най-неприятните моменти от цялото развитие досега. Въпреки че знаехме за случаи по целия свят, надявахме се това да не ни сполети, защото това крие най-големият риск. Вчера имахме среща при областния управител на Областния щаб с РЗИ, с всички директори на болници, със Спешна помощ. Нашият призив е стриктно да се спазват всички необходими мерки, включително и в другите отделения. Трябва да направим всичко възможно, за да опазим медицинските специалисти“, посочи той.

Радев използва възможността, за да благодари на полицията за доброто сътрудничество.

„Полицията върши страхотна работа в този един месец. Много от нещата не се виждат, но повярвайте ми, целият ресурс е впрегнат и по КПП-та, вътре в града, за проверка на карантинираните лица. Целият личен състав е непрекъснато на терен“, заяви Стефан Радев, който отново подчерта, че хората трябва да разберат сложността на ситуацията и призова за разбиране и спазване на мерките.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев