АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БЕЗПОКОЙСТВО ЗАРАДИ РЪСТА НА ЗАРАЗЕНИТЕ МЕДИЦИ С COVID-19

Болница
24.04.2020 / 13:00

Обезпокоително расте броят на заразения с коронавируса медицински персонал у нас - 34 са регистрираните за последното денонощие, общият им брой достига 129. Най-много са инфектираните в „Пирогов“ и във видинската болница, съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния си брифинг тази сутрин.

Проверка във Видин е установила, че все още правилата се подценяват, коментира директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев.

„Това, което прави впечатление, тъй като спецификата на работа във видинската болница е такава, че тези хора работят освен в лечебното заведение и в стационара, и в доболничната помощ, както и в ЦСМП. Така че там има едно кръстосване на движението на положителните, което е благоприятствало разпространението на вируса сред персонала“, каза той.

„Другото, което ми направи впечатление, е, че едно такова разпространение би могло да стане само ако са снижени изискванията носене на лични предпазни средства и употребата на дезинфектанти“, посочи още д-р Пенчев.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни:

„Тези, които са в най-рисковите места, са предпазени, защото виждат риска и се пазят. Тези, които си мислят, че не се отнася до тях – ето такъв е резултатът. Не ми е приятно да го казвам на колегите, но истината е, че те все още на някои места не ползват както трябва добре (предпазните средства). Имаше в началото оправдание – нямаме достатъчно лични предпазни средства. Сега няма болница, в която да няма“.

По този повод, началникът на Националния оперативен щаб и началник на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски обяви, че е издал заповед, която забранява работата извън основния трудов договор на персонала на болницата.

Ситуацията във Видин

Две деца, чийто родители са медици във видинската болница са сред новозаразените, съобщи директорът на РЗИ Видин д-р Венцислав Владински. Той коментира и новите случаи на зараза в областта, с които общо заразените досега стават 50.

„Вчера следобед излязоха две колежки нови от болницата. След това излязоха още осем, от които две са колежки пак от болницата, другите са двете деца и мъжете на колежки от болницата, които са положителни."

Новозаразените са карантинирани, допълни доктор Владински, а на въпроса защо се стигна до цялата тази ситуация с видинската болница, добави:

„То ясно се вижда, че колегите преди седмица-две подцениха обстановката и не обърнаха сериозно внимание на носенето на лични предпазни средства“.

Обстановката в болницата коментира и прокуристът ѝ доктор Ивета Найденова:

„Днес продължават да се взимат проби, които вече ще са последната пратка към Националната референтна лаборатория. До края на седмицата се надявам всички резултати да са готови, да добием реална представа за обстановката в болницата“, каза тя.

Въпреки трудностите видинската болница ще продължи да работи. В същото време възможността за командироване на персонал от други болници става трудна, поради липсата на желаещи.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев