АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МИХАИЛ КРЪСТЕВ: ИМА ВСЕ ПО-ГОЛЯМО РАЗДЕЛЕНИЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Европейски съюз
24.04.2020 / 09:06

Онлайн срещата на европейските лидери е важна за успокояването на европейския пазар на фона на въпросите може ли да бъде постигната "сделка" между южните и северните държави. Срещата дава сигнал, че може да се постигне споразумение за общо финансово излизане от кризата, предизвикана от Covid-19. Този прочит прави анализаторът Михаил Кръстев след дистанционния диалог между европейските лидери снощи, очертал финансова рамка за излизане от кризата.

Разделителните линии в Европейския съюз стават все повече – между страните в еврозоната и извън нея, между южните и северните държави, които водят по-строга фискална и финансова политика, изтъкна Михаил Кръстев в предаването "Преди всички".

Липсва централизирано лидерство от страна на ЕС, няма една централна, по-стабилна фигура или институция, която да обедини европейските държави, смята той. „Не виждаме единна европейска политика. Нещо повече – виждаме все по-голямо разделение между европейските държави.“

Диалогът отсъства от избухването на кризата с коронавируса насам, подчерта анализаторът. Италианският случай според Кръстев е показал на европейците, че устойчивият в мирно време ЕС не е толкова стабилен в критична ситуация.

Кръстев прогнозира сериозни проблеми в икономиката на ЕС заради отсъствието на базово разбирателство за това как трябва да действа свободният пазар. Анализаторът даде пример с испанското социалистическо правителство, което нарушава икономически парадигми чрез национализацията на частни болници, преустановяването на свободния пазар на акции и предложението да се въведе универсален базов доход. Не можем да очакваме, че консервативна Германия ще гледа с добро око на това, защото в един момент ще й се наложи „да плати сметката“, посочи Михаил Кръстев.

Всяка държава в Европейския съюз реагира и действа по време на кризата с Covid-19 както намери за добре, което не кореспондира с идеята за единна Европа, обобщи той.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев