АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СКАНДАЛ НА ОСТРОВА ЗАРАДИ ЕВРОПЕЙСКАТА СХЕМА ЗА БОРБА С COVID-19

 Мерките за карантина на Острова продължават повече от месец
22.04.2020 / 13:03

Във Великобритания се разраства скандалът около решението на страната да не участва в европейската схемата за закупване на защитно оборудване и респиратори в борбата срещу коронавируса. Британското правителство твърди, че Лондон не е получил покана за участие в схемата навреме поради „комуникационни проблеми“, но от Брюксел казаха, че тази възможност е била предоставена съвсем навреме на британците.

Вчера постоянният секретар на министерството на външните работи сър Саймън Макдоналд заяви пред парламентарна комисия, че решението е политическо и това е бил умишлен ход на министрите на базата на това, че страната е напуснала ЕС на 31 януари.

По принцип британското правителство има право да участва в подобни схеми до края на годината, когато изтича преходният период за Брекзит.

Пет часа по-късно обаче Макдоналд оттегли коментара си. От Даунинг стрийт твърдят, че министрите не са били запознати от британската мисия в Брюксел със схемата навреме поради „объркване в комуникациите“.

Но източник, пожелал анонимност, присъствал на заседанията на комитета за кризисни ситуации „Кобра“, заяви за Би Би Си, че е имало дискусии по въпроса дали да се работи заедно с ЕС още от началото на пандемията.

Министрите отричат обвиненията, че при вземането на решението са надделели антиевропейските чувства.

Междувременно дългоочакваната пратка със защитно оборудване от Турция най-сетне пристигна, но още не е ясно дали е изпълнена цялата поръчка. Властите постоянно са критикувани в провал да осигурят защитни облекла за медиците.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев