АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

22 АПРИЛ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЗЕМЯ

22 април - Ден на земята
22.04.2020 / 09:34

Официално отбелязване на 22 април като Ден на земята става за пръв път през 1990 г., когато инициативен комитет под председателството на Денис Хейс (САЩ) започва активна акция за защита на природата. Още същата година Денят на Земята се чества от повече от 200 милиона души в 141 страни.

Национални служби за координиране на проявите, посветени на този ден, са създадени в САЩ, Канада, Япония, Франция, Китай, Русия, Швеция и много други страни.Hands on a globe --- Image by © Royalty-Free/Corbis

По традиция от тогава на 22 април стотици милиони хора от десетки страни от всички континенти се обединяват в името на една обща цел - търсене на дългосрочни и трайни решения за излизане от задълбочаващата се криза в състоянието на околната среда и кризата в човешките взаимоотношения.

Денят на Земята – 22 април се превърна в най-големия нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард души. Република България бе между първите страни в света, които още през 1990 г. се присъединиха към отбелязването на 22 април с различни инициативи. Разпространен бе призив за отбелязване Деня на Земята към различни държавни институции, обществени движения, Българската православ­на църква, фондации, масмедии, отделни личности - учени, политици, хора на изкуството, подрастващото поколение.

През 2020 г. посрещаме Деня на Земята – 22 април, в криза заради епидемията от коронавирус. Но дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, все още можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!

За 50-ата годишнина на Деня на Земята всеки може да използва тези идеи, за да се вдъхнови за позитивни действия, да покаже подкрепа за хората и планетата. Нека тези действия се превърнат в навици и гражданска активност, която продължава и след Деня на Земята.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев