АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИТАЛИЯ ОБМИСЛЯ ОБЛЕКЧАВАНЕ НА БЛОКАДАТА ОТ 4 МАЙ

Джузепе Конте
21.04.2020 / 11:46

Италия ще обяви преди края на тази седмица плановете си за постепенно облекчаване на блокадата, наложена за борба с коронавируса, като ще започне от 4 май, заяви премиерът Джузепе Конте във вторник, цитиран от "Ройтерс".

"Иска ми се да кажа: нека да отворим всичко. Веднага. Започваме утре сутринта ... Но такова решение би било безотговорно. Това би накарало кривата на заразяване да се повиши неконтролирано и би обезсилило всички усилия, които положихме досега", коментира Конте.

"Ние трябва да действаме въз основа на национален план, който обаче отчита териториалните особености."

След като на 22 март правителството затвори предприятията, които не се считат за съществени за веригата за доставки, напоследък нараства призивите от индустриалните лобита да отворят някои дейности за предотвратяване на икономическа катастрофа.

Министерството на финансите на Италия очаква икономиката да се свие с около 8% през тази година, съобщиха пред "Ройтерс два" източника, подчертавайки отрицателното въздействие на националните ограничения.

Конте коментира, че облекчаването на ограниченията ще се случи въз основа на задълбочено проучване и научни данни, а не "да удовлетвори част от общественото мнение или да удовлетвори исканията на някои производствени категории, отделни компании или конкретни региони".

"Облекчаването носи със себе си реалния риск от сериозно увеличаване на кривата на заразяване и трябва да сме готови да задържим това изкачване до минималните нива, така че рискът от заразяване да бъде "поносим", добави той.

Такъв план не само би гарантирал, че компаниите спазват необходимите предпазни мерки за безопасност на работното място, но също така пресмята притокът на работници, който такова отваряне би генерирало и неговото въздействие върху обществения транспорт, особено в час пик.

"Облекчаването на мерките трябва да се извърши въз основа на добре структуриран и формулиран план", добави той.

Броят на новите случаи на COVID-19 спадна до 2556 в понеделник, най-ниското ниво за повече от месец, съобщи Агенцията за гражданска защита. Общият брой на смъртните случаи възлиза на 24 114.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев