АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

40 НОВИ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА

Генерал Мутафчийски
18.04.2020 / 11:40

40 са новозаразените с коронавирус за последните 24 часа. От тях 16 са настанени в болница. Случаите стават общо 865.

Това каза ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния сутрешен брифинг. Увеличението в сравнение с вчерашния ден е с 4,8 процента. Активните случаи са 671.

През последното денонощие са доказани нови 40 случая, като 2 от тях са на деца –2-месечно бебе от Бургас и дете на 9 години от Паничерево. 16 от новозаразените са в болница. Активните случаи са 671.

10 са новите случаи на заразени с вируса във Видин. Трима от тях са медици.

"В крайдунавския град ситуацията става проблемна, защото се наложи да бъде затворено Неврологичното отделение в болницата там. Случаите от това отделение се пренасочват към Лом", допълни още ген. Мутафчийски.

153 са излекуваните. Починалите са общо 41

По повод изнеслите се с коли софиянци през предишните два дни, генералът напомни, че напускането на областните градове и досега е забранено.

"Движението в България от областните градове е забранено. Говорите за хора, които са напуснали незаконно столицата", каза генералът и допълни, че по тези казуси отношение ще вземат органите на реда.

На фона на последните цифри щабът продължава да отчита сериозен ръст на заразените лекари. 9 са новите случаи на заразени медици.

Шефът на кризисния щаб призова още медиците от отделенията, които не работят с коронавирус-инфектирани да спазват мерките за безопасност, защото повечето случаи на заразени здравни работници са именно сред тези, които не лекуват пациенти с Covid-19

"Слава богу, нямаме тежко болни медици в момента. По-голямата част от заразените медици са в други отделения, а не в Covid-19", коментира Мутафчийски. Той обясни, че това се е случило заради първоначално неразпознати случаи.

"Да не забравят мерките на безопасност и да третират всеки един случай на болен като евентуално заразен", обърна се към лекарите шефът на ВМА. Н "Пирогов" такива случаи на медици от други отделения са пет, а във ВМА има заразен един лекар от неврологичното отделение.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев