АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ: СЪЗДАВАНЕТО НА УСЛОВИЯ ЗА СВОБОДНОТО РАЗВИТИЕ НА ОБЩЕСТВОТО ИЗИСКВА ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА

Президентът Румен Радев
16.04.2020 / 12:16

Президентът Румен Радев поздравява юридическата общност в България по повод 16 април - Деня на Конституцията и празник на юриста и на съдебните служители.

Това съобщиха от пресекретариата на държавния глава.

„Актуални за всяко време остават установените в Търновската конституция неприкосновеност на личността, на кореспонденцията и собствеността, свободата на печата, върховенството на закона и равенството пред него“, заявява държавният глава. Президентът посочва, че в дневния ред на възродената ни държава още през 1879 г. с основния закон е заложено „демократичното начало“, което трябва да бъде следвано и преоткривано и днес.

Пренесен чрез духа и буквата на действащата Конституция е заветът на учредителите - да бъде отстоявана българската идентичност и народният суверенитет, заявява Румен Радев.

Президентът отбелязва, че съвременната държава е конституционно обвързана да създава условия за свободното развитие на човека и на гражданското общество.

„Посоката е зададена. Следването ѝ изисква както върховенство на закона, така и политическа мъдрост“, допълва Румен Радев.

По повод професионалния им празник президентът посочва, че българските юристи и съдебни служители, прилагайки и пазейки правото и Конституцията, ежедневно отстояват и правовата държава. „На вас е поверена отговорността за обективно и безпристрастно прилагане на закона, ваше е и призванието да давате защита и да постигате справедливост“, обръща се Румен Радев към юридическата общност у нас.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев