АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЛАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА МВР: НЯМА ДА СЕ ДОПУСКА БЕЗЦЕЛНО ДВИЖЕНИЕ НА ХОРА ПО ПРАЗНИЦИТЕ

Ивайло Иванов
16.04.2020 / 09:45

От направените на случаен принцип проверки на 9000 деклараци на КПП-тата са установени множество нарушения. 641 лица, които са посочили основание "отиване на работа" нямат сключени договори за трудова дейност. 80 лица са посочили, че отиват на работа, а всъщност са безработни. Не се опитвайте да заблудите полицията, останете вкъщи. Полицаите не са сложени на КПП-тата за подигравка. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов на брифинг за мерките за сигурност, които ще се вземат за Великден. Той обясни, че това е извадка за цялата страна, но за нарушителите санкции ще има.

Той уточни, че няма да се издава нова заповед за напускането на областните градове. Единствената разлика е, че основанието "отиване на работа" отпада. Няма да се допуска обаче безцелно движение на хора. Иванов съобщи, че на КПП-тата в София е имало засилено преминаване и призова всички да си останат вкъщи и да празнуват, след като заразата премине.

"Не можете да си представите какъв обем от хора преминава през пропусквателните пунктове. Ако се вземе общата бройка, ще си помислите "Какви мерки се спазват?". Имам чувството, че на хората не им пука, много безотговорно поведение. Ние не искаме да санкционираме и наказваме. Искаме да помогнем, за това тези проверки ще продължат", заяви главният секретар на МВР.

Относно движението на граждани между градовете чрез БДЖ, Иванов обясни, че служителите на МВР нямат задължение да проверяват пътуващите във влаковете.

"Ако на КПП-тата можем да върнем колата, как да върнем цял влак? Влаковете пътуват между областните градове, но спират и в други градове. Как да се прецени основателни ли са причините за пътуване?", попита той.

За контрола в махалите, Иванов изрази очудване, че мерките там се спазват много стриктно.

Директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски заяви, че по време на великденските празници, ще бъдат охранявани над 4000 храма в страната. Ще се извършват и засилени проверки на декларациите, които се дават на КПП-тата на областните градове. Екипи на Пътна полиция пък засилено ще следят за нарушения по пътищата.

Всички православни храмове у нас са проверени от дирекция "Пожарна безопасност". На 1281 от тях е обърнато специално внимание. Те са категоризирани като обекти, в които се събират повече хора. Дадени са инструкции за безопасно поведение по време на празниците.

От СДВР ще охраняват пространствата около храмовете. Пред по-големите от тях ще бъдат изградени КПП-та, за да следят за спазване на мерките.

"На пропусквателните пунктове ще се изискват както лични карти, така и служебни бележки за месторабота. Контролът ще е много строг", обясни директорът на СДВР Георги Хаджиев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев