АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НОВО РАЗХЛАБВАНЕ НА МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА В АВСТРИЯ

Aвстрийският вицеканцлер и министър на спорта Вернер Коглер
15.04.2020 / 17:00

Aвстрийският вицеканцлер и министър на спорта Вернер Коглер обяви нова крачка към нормализиране на живота в страната. На 1 май ще отворят врати някои спортни съоръжения в Австрия.

Мярката ще се прилага постепенно с "логика и здрав разум", заяви вицеканцлерът на пресконференция. Първо ще бъдат разрешени спортовете на открито, а тези в зала - по-късно, като индивидуалните спортове ще бъдат разрешени преди отборните и бойните спортни дисциплини.

Коглер назова няколко вида спортни съоръжения, които ще бъдат отворени на 1 май - стадионите за лека атлетика, тенис кортовете, манежите за конни спортове и стрелбищата. Ще бъдат разработени правилници как да се ползват спортните съоръжения при спазване на изискванията за хигиена и дистанция.

Същевременно правителството затяга мерките за двете най-широкоразпространени дисциплини за масов спорт - бягането и колоезденето. При условие че изследване е доказало, че при упражняването им не е достатъчна дистанцията от един метър, тъй като дишането е по-дълбоко, ще трябва да се спазва дистанция от 10 метра при бягане и 20 метра при колоездене.

Специална наредба ще регулира правилата за елитните спортисти, за които спортът е професия. Те ще могат да тренират от 20 април. От забраните за влизане в спортни зали са изключени 300 спортисти от войската, 60 от полицията и 160 от федерацията по ски. Условията са да се спазва дистанция от минимум два метра, да са осигурени най-малко 20 квадратни метра за всеки и спортните уреди да се дезинфекцират. Засега остават затворени фитнес залите и къпалните.

Вицеканцлерът не даде никакви надежди на запалянковците. Но в бъдеще ще са възможни футболни мачове без публика, като 48 часа преди срещата ще се правят тестове на всички - спортисти, треньори и придружаващи ги лица. Австрийската Бундеслига ще трябва да се погрижи за тестовете и цялата организация, от нея зависи дали ще се състоят срещи без публика.

Засега не се разрешават международни мачове, за да се избегне опасността от внасяне на зараза.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев