АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НА ВЕЛИКА СРЯДА ЮДА ПРЕДАВА ХРИСТОС! ДЕН ЗА СТРОГ ПОСТ И ПОКАЯНИЕ

Тайната вечеря
15.04.2020 / 10:41

Днес е Велика сряда - денят от Страстната седмица, посветен на строг пост, в който църквата припомня за предателството на Юда и призовава към покаяние.

В този ден се припомня за разкаялата се грешница, която изляла съд драгоценно миро върху Иисус.

Жената успяла да влезе в дома на Симон Прокажени, където бил Христос с учениците си. Тя носела алабастрен съд с миро, за да засвидетелства почитта си към него.

В бързината да не ѝ се пречи на доброто намерение тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото.

Някои от апостолите възроптали, че е било по-добре мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните.

Но Христос отвърнал да не я смущават, защото помазвайки го, тя го подготвя за погребението му, а усърдието ѝ ще се разгласи по цял свят.

Според евангелския разказ в деня, когато грешницата умила със сълзи краката на Спасителя, било извършено и най-голямото предателство - Юда Искариот, един от учениците на Иисус, отишъл при юдейските първенци от Синедриона и се уговорил с тях да им го предаде срещу тридесет сребърника.

На Велика сряда жените не трябва да вършат домакинска работа. Не се пере, не се шие, не се тъче, не се готви. Децата пък берат здравец, правят го на китки.

Тази година църковните празници около Великден ще бъдат отбелязвани различно от обичайното заради ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в България.

По настояване на Светия Синод църквите ще останат отворени и в тях ще текат служби, но влизането трябва да става при спазване на строги правила.

Миряните трябва да спазват дистанция от два метра и да носят маски. Властите призоваха хората да избягват ходенето в храмовете, освен ако не е крайно необходимо.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев