АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС СА 585, ИЗЛЕКУВАНИТЕ СА 105

Генерал Мутафчийски
15.04.2020 / 09:11

За последното денонощие у нас са установени 40 нови случая на коронавирусна инфекция, като от вчера увеличението е с 5,8 процента, 14 от новоустановените пациенти са хоспитализирани. Така общият брой на доказаните случаи на Covid-19 у нас достига 735, като активните са 585. Това съобщи на редовния брифинг по темата проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

Има една нова област, в която е регистрирана заразата – Ямбол.

Най-много от новите случаи са в София - 29. „София се оформя трайно като най-голямото огнище в България – 444 общо са случаите“, посочи проф. Мутафчийски и обясни къде са новоустановените пациенти с Covid-19:

„Четирима (пациенти) са в „Александровска“ болница, в „Пирогов“ – двама, във ВМА – двама и амбулаторни са 21. В Кюстендил са трима - там също има огнище, което много сериозно се разследва в момента, за последните дни са направени над 300 PCR проби. В Смолян са двама - Смолян също знаете, че има огнище. В Сливен - двама, в Пловдив – един, в Стара Загора – един, в Хасково – един и Ямбол -един.

От заразените за денонощието 3 са деца - на 6, 9 и 15 години, от София и София –област, не са приети в болница“.

Починали досега са 36 души - през- изминалото денонощие е починала 59-годишна жена с множество придружаващи заболявания. Тя е била на апаратна вентилация.

Общо мъжете са 408, а жените 327. Заразените до 18-годишна възраст са 27 -3,6 %, а под 10-годишна възраст са 14 - 1,9% от всички доказани случаи.

39 са случаите сред медицинския персонал - 5,3 процента от заразените:

„Има два нови случая, единият е санитар от ВМА и един (медицински работник) от „Александровска“ болница, уточнява се още каква е точно позицията му“.

Преборилите се с инфекцията вече са 105 -14,3%, като 24 са новите излекувани за денонощието. От тях 11 са мъже и 13 са жени, пациенти на ВМА са били 19, на „Пирогов“ – 5.

Сред излекуваните общо 66 са мъжете и 39 са жените, средната им възраст е 47 години. Излекуваните до момента деца са 5.

Починали досега са 36 пациенти с коронавирус - 4,9 процента от заразените, общо 20 мъже и 16 жени, средната им възраст е 63,8 години. През изминалото денонощие в „Пирогов“ е починала 59-годишна жена с множество придружаващи заболявания - „с чернодробна цироза, варици на хранопровода, диабет втори тип, артериална хипертония. Тя е била на апаратна вентилация в последните дни“.

Хоспитализираните пациенти с коронавирусна инфекция към момента са 210, от които 29 са в интензивни отделения. Най-много от болните, които са хоспитализирани, са в София - 130, като 21 са в интензивни отделения.

Ниска заболяемост сред полицаите показват резултатите от тестовете, отбеляза проф. Мутафчийски. Продължава тестването в Банско и Паничерево - старозагорското село, което се оформя като ново огнище на зараза.

200 прицелни теста ще бъдат извършени в предстоящите дни във столичните квартали „Факултет“ и „Филиповци“.

Професор Мутафчийски съобщи, че има проблем с погребенията на някои от починалите, тъй като близките им са под карантина и не могат да се погрижат за тях.

Във връзка с предстоящите празнични дни от Националния оперативен щаб предупредиха, че пропускателните пунктове (КПП) ще работят усилено и няма да се допуска безразборно движение между населените места - без наистина сериозна причина.

Призивът е да се спазват разпоредбите, защото дисциплината ще се отрази положително на епидемичната обстановка, а събирането на големи групи хора на едно място по празниците може да ни изиграе лоша шега, предупреди Мутафчийски и отново напомни, че в България е регистрирана най-ниската смъртност, най-ниската заболеваемост и най-леките мерки до момента от всички страни, поразени от коронавируса.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев