АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

50% ОТ СТУДЕНТИТЕ У НАС ОЧАКВАТ 1200 МИНИМУМ ЗА СТАРТ НА ТРУДА

Студенти
14.04.2020 / 15:17

Половината студенти у нас искат да започнат работа с начална заплата между 1 200 и 2 000 лева. А по-голямата част от тях казват, че желаят стартовото им възнаграждение да бъде дори по-високо - между 1 500 и 2 000 лева.

Това показват данни от изследването "Най-желаният работодател в България", проведено през месец февруари 2020 година по поръчка на "Българската асоциация за управление на хора" (БАУХ) и "Българското дружество за връзки с обществеността" (БДВО).

Най-голям дял от студентите, а именно 27% от всички запитани, посочват, че искат началното им възнаграждение да бъде между 1 500 и 2 000 лева.

22% застават зад желанието си да започнат работа за сума между 1 200 и 1 500 лева, а 15% искат заплатата им да бъде между 1 000 и 1 200 лева.

Според данните 7% от студентите у нас искат стартова заплата над 2 500 лева, а 11% - между 2 000 и 2 500 лева.

Данните показват още, че сигурността и стабилността са сред ключовите фактори за младите хора при избор на работно място, особено по време на пандемията на новия коронавирус, която оказва сериозно влияние върху пазара на труда у нас.

Най-голяма част от студентите посочват като най-важен фактор нивото на възнаграждение. Това е водещ критерии за 83% от анкетираните.

57% от запитаните казват, че сред най-важните фактори за тях е бъдещето кариерно развитие в съответната фирма, а около 50% държат много на сигурността и стабилността на работното място и естеството на самата работа. Над 40% от респондентите отбелязват като ключови фактори баланса между личния живот и работата, както и скоростта на израстване във фирмата.

Възможността за личностно развитие, гъвкавото работно време и местоположението на работното място са важни за около една трета от запитаните. 19% са посочили като ключов фактор възможността за дистанционна работа, а едва 18% от анкетираните са обявили, че се интересуват от репутацията на работодателя при започването на работа и качеството на продукта, произвеждан от компанията.

Иначе студентите вярват, че у нас има компании, които отговарят на техните изисквания за добро работно място. Това са заяви 78% от запитаните, а според 62% в България може да се намери и "идеалната работа".

На другия полюс - 21% от студентите са убедени, че у нас няма подходящи работодатели, които да покриват критериите им, а 10% са на мнение, че "идеалната работа" не може да се намери в страната ни.

На първите пет места в класацията за най-желани от студентите работодатели попадат 11 фирми от сфери като бързооборотните стоки, телекомуникациите, технологиите, авиацията, горивата и фармацията.

Топ 5 на най-желаните работодатели в България:

Кока Кола

А1 България и Летище София

Vivacom и Теленор България

IBM България, Лукойл България, Лукойл Нефтохим Бургас, Nestle България,

Hewlett Packard GDBC

Данните открояват още няколко тенденции. Основните мотиватори за работа на новото поколение на пазара на труда са справедливото възнаграждение (69%), научаването на нови неща и саморазвитието (68%), оценяването на усилията от страна на работодателя (51%) и връзката между личните постижения и възможностите за растеж (50%).

Оказва се също така, че 19% от българските студенти заявяват ясно, че желаят да работят за българска компания, а 21% - за чуждестранна. Произхода на фирмата няма значение за 41% от респондентите, а 19% не могат да отговорят на този въпрос.

В по-голямата си част следващите редовно обучени студенти биха искали да работят по специалността си. Това заявяват 77% от запитаните, а 5% желаят да загърбят специалността си.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев