АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОБЩО 695 СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС, ИЗЛЕКУВАНИТЕ СА 81

Генерал Мутафчийски
14.04.2020 / 08:58

„За вчера - 24 часа, общо 19 са новите случаи на Covid-19 у нас, от тях в болница са 9“, съобщи днес на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Няма нова област, която да е засегната, общо случаите на коронавируса са 695.

Няма нова област, която да е засегната, общо случаите на коронавируса са 695, увеличението е с 2,8% в сравнение с предишния ден.

Активни са 581 случая. В София са 14 от тези 19 – в Александровска болница двама, в „Токуда“ – 1, в Инфекциозна болница – 1 и 10 амбулаторни.

В Стара Загора са четирима – двама мъже и две жени, които са настанени в Университетската болница, в Благоевград – 1 мъж на 33 г. с двустранна пневмония и доказан коронавирус.

Медицински персонал – 37, има още един случай, който е акушерка на 43 г. от Центъра за спешна медицинска помощ.

Общо от работещите в Спешна медицинска помощ досега са 9 лица с доказан коронавирус. Там се извършва и масово тестуване на персонала вече почти половината са тестувани.

Излекувани са 81 души – 10 нови, 8 мъже и две жени. Във ВМА един, във Варна – 5, в Бургас – двама, в Добрич – 1, в Сливен – 1. Общо 55 мъже и 26 жени на средна възраст 47 години.

Починалите са 35, съобщи още ген. Мутафчийски.

Новите са четири – току що обявиха още един случай в Смолян – мъж на 43 г. от Пещера с диабет и хипертония, мъж на 86 г. в „Пирогов“ с хронична бъбречна недостатъчност, хронична мозъчно-съдова недостатъчност и артериална хипертония, мъж на 85 г. с придружаващи заболявания в Смолян, с хронично-обструктивна белодробна болест, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Новият смъртен случай е на 73 г. жена с онкологично заболяване и диабет, артериална хипертония, сърдечна недостатъчност в Смолян.

Общо настанените в болница са 194 случая, от тях в София – 122, включително 28 в интензивно отделение.

Благодарим на американското посолство, което дари 6500 PCR теста, допълни ген. Мутафчийски, който изтъкна, че в някои части на Европа с една-две седмици се следват българските стъпки в борбата с Covid-19.

Тече акцията в Банско за тестуване на 4000 граждани, има възможност да се увеличат, в армията продължават проучванията, от кораба, който се завърна няма положителен военнослужещ, посочи още той.

В министерството на здравеопазването се работи по режим за възстановяване на ваксинациите на децата, женски консултации и постепенно отваряне на болниците за планови операции, планови лечения.

Тече акцията в Банско за тестуване на 4000 граждани, има възможност да се увеличат, в армията продължават проучванията, от кораба, който се завърна няма положителен военнослужещ, посочи още той.

От своя страна главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев посочи, че при изследваните 334 души в Банско има 28 положителни, което е 8,4 на сто. В момента с активна инфекция са само трима, 17 души са дали резултат, че са изкарали заболяването в рамките на 1-2 месеца преди това (5,1%), а 8 души са със сравнително наскоро прекарана инфекция.

Около 8% от изследваните лица са имали среща с вируса – по-скоро или по-отдавна - това означава, че не можем да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол, така че това разпространение да бъде на най-ниска цена, подчерта доц. Кунчев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев