АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АСОЦИАЦИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЖУРНАЛИСТИ И ФАРМАЦЕВТИТЕ В ПОДКРЕПА НА ПРОФ. СТОИМЕНОВА: "НЕ НИ Е СТРАХ!"

В защита на председателя на Българския фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова
13.04.2020 / 13:53

Регионалните фармацевтични колегии протестират в защита на председателя на Българския фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова, срещу която беше повдигнато обвинение от прокуратурата след нейни интервюта по БНР и БНТ, в които се посочва, че не е изключена липса на медикаменти заради пандемията от коронавирус.

Основното искане на фармацевтите е да бъдат снети обвиненията срещу проф. Стоименова. Те настояват и мярката за неотклонение парична гаранция срещу техния председател да бъде оттеглена.

От Българския фармацевтичен съюз обясняват каква е формата на протеста - във времето на задължителната дезинфекция, фармацевтите в страната излизат пред аптеките за 15 минути, с жълти жилетки и плакати "Не ни е страх".

Акциите в подкрепа на проф. Асена Стоименова ще протичат при строго спазване на инструкциите за безопасност на Оперативния щаб за отстояние на два метра и използване на лични предпазни средства, посочват от още Фармацевтичния съюз.

Магистър-фармацевтите ще продължат да обясняват на пациентите защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерично, особено във времето на извънредно положение в страната.

Обвинението срещу проф. Стоименова е за всяване на паника по време на извънредно положение.

В позиция до медиите миналата седмица Асена Стоименова категорично заяви:

"Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и нямат характеристиките, които прокуратурата им приписва".

Аптеките в Добрич също се включват в протеста, заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия Лалка Стойчева.

„На входа на аптеките ще сложим плакати, с които да покажем, че както Асена Стоименова не се страхува да говори, така и ние не се страхуваме.

Не намираме нещо лошо, опасно, страшно, паникьосващо тя да е казала.

Непрекъснато има някакъв недостиг, а сега е по-нормално да има такъв недостиг. След като основно суровините основно идват от Азия".

От АЕЖ също излязоха с позиция по казуса

В позиция по случая с проф. Асена Стоименова от Асоциацията на европейските журналисти в България (АЕЖ) заявяват, че е недопустимо да се обвиняват експерти заради изразени становища.

„С подобни обвинения прокуратурата се опитва да използва Наказателния кодекс като бухалка, с която по неясни критерии да преследва критици на властта“, се казва още в становището на АЕЖ.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев