АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

13 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС У НАС, 54 СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ

Генерал Мутафчийски
10.04.2020 / 10:40

13 са новите случаи на заразени с коронавирус за последните 24 часа. Пет от тях са настанени в болници. За всички обявени 13 случая нямаме данни да има връзка с Банско.

Това съобщи на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

През последните 24 часа са направени 494 проби, а до момента общо - 18 502.

Общо потвърдени случаи с 624. Увеличението е 2,1%.

Най-голямото огнище е София - 370 случая.

От вчера няма нова област със случаи на Covid-19.

Новите случаи - в София са 8, в Кюстендил – един, в Пазарджик – един, Велико Търново - един и Русе – двама.

Медицински персонал са 33-ма - 5,3% от случаите.

"Излекуваните са 54, към момента – шест нови. От „Пирогов“ - един, Варна - един Шумен – един, Добрич - един и Кърджали един. Общо 35 мъже и 19 жени. Средната възраст е 47 години. Няма починал за деня. Общо 24 са починалите. Средна възраст на починалите е 65 години. Изяснява се ситуацията при един болен, който е приет в Александровска болница в тежко състояние и след няколко часа е починал. Очакваме да видим дали е положителна пробата, иначе клиничните признаци силно наподобяват коронавирус инфекция".

Мутафчийски уточни, че 54 са лицата, които са били в болница и са дали две отрицателни проби. В момента се обработват данните хората, които са били на домашна карантина за 28 дни.

Има двама екстубирани пациенти, които обаче все още не са доказани като изчистени. Един от тях е лекарката от ИСУЛ, която беше сред първите заразени.

230 са общо болните в болница, от които 33-ма са в интензивни отделения.

Никой не е забранявал индивидуалните терапии при деца с увреждания, категоричен е Мутафчийски. Той допълни, че няма забрани децата от аутистичния спектър да придружават родителите си до работата или магазина.

Въвеждането на термокамери в световен мащаб отчита, че те имат по-малко от 20% ефективност. За да бъдат ефективни е необходимо устройствата да бъдат високочувствителни, подчертаха от Националния оперативен щаб.

Графика на диагностицираните с Covid-19 в България

В понеделник или вторник се очаква да пристигнат тестовете за Банско, допълни генералът.

Психолозите и психиатрите могат да работят "при взимане на съответните мерки за дистанция, за дезинфекция и съответни предпазни средства. Включително могат да правят и телефонни интервюта със своите пациенти. Никой не го е забранявал, както и с децата с увреждания".

В момента се извършва обработка на тревните площи за комари водни площи, като това е свързано с ежегодното заразяване с лаймска болест и др., които се пренасят от насекоми.

Мутафчийски нарече "абсолютно грешна теза" идеята на някои държави да се откажат от покупка на респиратори:

"Не може да се избегне интубация при хора, които имат нужда от интубация. Въпросът е разширяването на броя на болни с дихателна недостатъчност, които с мощна кислородотерапия, без да е интубация, да бъдат поддържани. Но, когато настъпи времето за интубация, с нищо друго не може да да бъде заместено".

За намаляването на положителните проби:

"Може да се тълкува само по един начин. Още първите анализи, които се направиха от Китай, много добре звучаха: Две седмици, ако преди възникване на епидемията, се вземат мерки - със 70 и няколко процента намалява броят на заболелите. Ако се направи с три седмици, намалява с 80 и няколко процента. Това е израз на правилно взетите мерки и навременно взетите мерки, а не на нещо друго".

Мутафчийски предупреди:

"Виждате по репортажите в чужбина улиците са празни, по репортажите в България улиците са пълни. Това със сигурност ще ни се отблагодари един ден".

Генералът отчете снижаване на заболяемостта от други заболявания в страната, както и на смъртността с близо 10%.

"България не изнася защитни облекла, защото все още не е наситила собствения си пазар и то най-вече звената, които наистина са на предния фронт с коронавирус инфектирани. Това са отделенията, в които се работи. Те са все още с ниска наситеност на болни. В Благоевград има 3 болни, В Бургас има 7 болни в болница, във Варна има 8. Единствената голяма бройка е 144 в София. 17 са в Пловдив, в Кърджали 4, в Сливен - 9, в Смолян - 5.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев