АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРЕЗИДЕНТЪТ: ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ УПРАВЛЯВА КРИЗАТА С ПАНИКА И СТРАХ?

Президентът Румен Радев
09.04.2020 / 20:14

Никога не съм казвал да падат ограниченията, време е да мислим за това как да излизаме поетапно и безопасно от това състояние. Това коментира държавният глава Румен Радев в специалното студио на bTV „Питай президента“.

„За здравните мерки има консенсус – българите се научиха и влязоха в тази роля, спазват социална дистанция. Драстично изоставаме с въвеждането на реални ефективни социално-икономически мерки. Това създава напрежение“, предупреди президентът.

По думите му конфликт с премиера Борисов няма, но той постави под въпрос подхода на властта. „Проблем трябва да търсим там, където се сблъскват паниката с реалността – трябва ли да се управлява кризата с паника, със страх, с трупове от екрана?“, запита Радев.

Няма да участвам в този спектакъл. Премиерът трябва да знае, че президентът и народа не са публика, която ще му ръкопляскат всеки ден.

Той отбеляза, че СЗО действително предупреждава, че бързо вдигане на мерките може да активира коронавируса, но освен това „към тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки – тестване, проследяване на контактите, изолация“.

По думите му вече е бил изтърван моментът за масово безплатно тестване, а без него „сме с вързани очи“ в пандемията – и то при положение, че излизането от извънредното положение е по-сложно и от обявяването му. „Според мен не звучи добре, като се казва: „Ами, няма да тестваме, защото тестовете са скъпи“. Как така са скъпи, когато миналата година се даваха пари за самолети – не бяха ли скъпи? За газопровод… Огромни бюджетни излишъци…“, коментира Радев.

По думите му властта поставя основен акцент върху инвестициите в инфраструктурни проекти, а трябва приоритет №1 да бъде инвестицията в човешките ресурси. Именно така България би била по-готова за пандемията, коментира Радев.

“Драстично обаче изоставаме със социални и икономически мерки. Това създава напрежение, добави той. Ще покажа реакцията на работодателите и на работниците. В първия вариант, интересът беше много слаб. Сега има индикация, че повече работодатели ще се включат.

Задължително трябва да има помощ за бедните. Мерките трябва да са навременни, безвъзмездни и достъпни. Закъсняхме. Другите държави масово въведоха веднага масови социални мерки, за да не остава никой зад борда.”

“Трябва ли гладният човек да излезе на улицата и да помете всичко?"- попита президентът. Трябва да има ваучери за храна, да бъдат актуализирани социалните плащания, добави той. Има резерв в бюджета и никой не говори за него, подчерта Радев. Много е важно е в тази криза доверието между институциите и хората, те да усеят, че има държава. Защото това влияе и на психическия климат вътре в семействата, който е разклатен. Специалистите казват, че когато си под психическо напрежение, имунитетът се срива, коментира Радев.

Премиерът е обигран политик и не хвърля думи на вятъра, но не приемам да си гради образа на спасител върху страха, който сам раздухва, върху трупове. И все пак ще има виновен, знаем, че ще е Радев””, каза той.

Не критикувам карантината, а апелирам за това да има достатъчно мерки - социални, икономически, да се управляват ограниченията разумно, каза още президентът. И даде пример, че по улиците има същия трафик, както преди.

Хаосът при излизането на тези мерки може да бъде много по-опасен от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение, смята Радев. Не можем да кажем дата за излизането.

Като президент не искам и не трябва да деля смъртта на българите само на починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим, заяви президентът.

"Стана модерно и непрекъснато се говори за смърт. Хората са затворени и гледат от екрана. Смърт се лее отвсякъде", коментира държавният глава.

"Искате ли да си поговорим малко за смъртността в България. Хората претръпнаха. Аз като президент не искам и не трябва да деля живота и смъртта на българите само на българи починали от коронавирус, а всички останали да ги забравим", посочи още Радев. Той припомни, че средно годишно в България умират около 2000 човека от усложнения от грип.

"Това е в зимния период на месец грубо колко са това - близо 300 човека. От какво умират тези хора. Нека се замислим и за това. Няма ли да направим брифинг: Вчера умряха в България 300 човека, от тях 60 от онкологични, сърдечно-съдови заболявания, от глад, от студ, от липса на медикаменти, от липса на достъп до здравеопазване. Защо ги забравяме тези хора? Само сега ли се сетихме за възрастните хора в България? Преди кризата не бяха много в нашия фокус. Ще мине и тази криза и ние пак ще забравим, че има възрастни хора", каза още Радев.

"Разчитам много на българския парламент и той трябва да спре да изпълнява командите на Борисов. Вече чухме гласове за въвеждането на военно положение. Аз подписах удължаването на извънредното положение и пак ще кажа, че мерките за социална изолация са добри. Но съм казал и други неща, които не виждам се случват. Да, моята заплата ми дава възможност да си позволя неща, които много българи не могат да си позволят. Дарил съм заплатата си за март. В парламента тази свещенна тема за дарителството се опорочи и принизи, като това отново стана по команда. За мен дарението е личен акт и споровете в парламента принизиха този акт. Съпругата ми има фондация и оттам са десете хиляди лева, които е дарила", обяви президентът.

"Интересът на работодателите към схемата 60/40 ще покаже дали тя ще е успешна. За мен трябва да има безвъзмездни отпускания на средства за социално слабите хора. Вече казах, че гладът може да отнесе всякакви бариери и норми. Това ли трябва да се случи? Тези безвъзмездни средства могат да се вземат от бюджетния резерв и лимита на държавата. Как го направиха другите държави?

Пак ще повторя, че карантината трябва да се спазва, но мерките трябва да се управляват. Трябва да си поставим ясна национална цел, защото излизането от тези мерки може да предизвика много по-голям хаос, отколкото обявяването на извънредното положение.

Въпросът е, че трябва да се вземат решения, за да не се забавяме с излизането от кризата. Това ще доведе до намаляване на конкурентноспособността ни, ще доведе до бедност и безработица. Всичко това ще доведе до най-лошото - масово напускане на държавата и демографски срив. Не трябва да оставяме гладен човек. Ясно е, че безработицата носи със себе си престъпност, насилие, безпътица. Не трябва да допсукаме това", каза още Радев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев