АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПЛАХАТА ОТ КОРОНАВИРУСА - СЕРИОЗНА, НО ПРЕУВЕЛИЧЕНА СПОРЕД БЪЛГАРИТЕ

 Източник: Галъп интернешънъл
09.04.2020 / 13:52

Българите възприемат заплахата от коронавируса все по-сериозно, но и продължават да смятат, че тя все пак е преувеличена. Това показва експресен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 6 и 7 април сред 901 пълнолетни български граждани.

Действията на правителството срещу вируса продължават да получават висока оценка. Общо 77% смятат, че властта се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса срещу 22%, които са на противоположното мнение.

Задълбочават се обаче потенциалните социални и икономически проблеми. 22% от запитаните заявяват, че са загубили сериозна част от доходите си. В 14% от случаите се споделя временно спиране на работа, а при 8% работният ден е намален.

9% от анкетираните пък са загубили работа. Това е сериозен ръст спрямо предишните две седмици - в края на март онези, които декларираха, че са загубили работа, бяха 3%, а седмица по-късно - 6%. Събраните данни сочат, че близо една десета от пълнолетното население явно намира, че е загубило основен източник на доходи, като този дял устойчиво расте в последните седмици.

69% от сънародниците ни се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирса. За справка преди месец този дял беше леко по-нисък: 62%. 27% сега не се боят от вируса, при 38% в средата на март. Очевидно, преди месец обществото още не е осъзнавало възможните размери на заплахата, заключват от "Галъп".

Същевременно 55% у нас смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена, докато 41% не мислят така. Останалите се колебаят. Преди въвеждането на извънредното положение обаче онези, които намираха заплахата за преувеличена, бяха много повече- 72%, а на противоположното мнение бяха 27%. Оказва се, че преди разрастването на заразата у нас повече хора са я подценявали. Все пак и в момента по-голям дял остават онези, които я намират за преувеличена.

57% от анкетираните смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, докато 37% са на обратното мнение. 57% вярват, че в утрешния свят основните сили ще проявяват повече сътрудничество за разлика от други 31% които са на мнение, че в утрешния свят ще има повече конфронтация.

78% от българите заявяват, че са готови дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата, а 20% по-скоро отказват такава алтернатива. Точно преди извънредните мерки съотношението беше 83% срещу 16%.

Едва 22% се съгласяват с твърдението, че демокрацията не е ефективна при тази криза. Това означава, че обществото ни остава готово на жертви, но и не губи демократичния си рефлекс.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев