АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВСС ЩЕ ОБСЪЖДА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ОДИТА НА СИСТЕМАТА ЗА СЛУЧАЙНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ДЕЛАТА

ВСС
09.04.2020 / 09:51

Висшият съдебен съвет ще обсъжда резултатите от одита на Централизираната система за случайно разпределение на делата.

Причината за това са констатации, заради които Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за компютърно престъпление. До делото се стигна след като шестима съдебни кадровици сезираха главният прокурор Иван Гешев, че одиторите са установили, че системата не е защитена и лесно може да бъде манипулирана:

"В одита се съдържат доста сериозни съмнения, че системата, ако мога да използвам този термин, е "пробита". На IT одиторите не е даден пълен достъп до системата от специалистите във ВСС, те са работили по ограничени данни и въпреки тези ограничени данни, в доклада се съдържат данни за конкретни констатирани опити за манипулация. Това за мен е сериозен срив в доверието върху съдебната власт.

Това е изключително важен казус, който може потенциално да засегне десет хиляди български граждани, техните имуществени и неимуществени интереси. Как да имаме доверие в съдебната власт при положение, че съществуват има основателни съмнения, че може всеки един казус да бъде решен по несправедлив начин", каза преди дни в предаването "Неделя 150" на Българското национално радио главният прокурор Иван Гешев.

Очаква се съдебните кадровици да обсъдят и предложението на обвинител номер едно за мораториум върху ръста на заплатите в съдебната система през 2020 година заради очакваните икономически последици от Covid - 19.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев