АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТАНЕВА: НЕ ПОЛУЧИХ НИКАКВО СЪДЕЙСТВИЕ ОТ ВЕРИГИТЕ ЗА ПОВЕЧЕ БЪЛГАРСКА ПРОДУКЦИЯ

Десислава Танева
08.04.2020 / 11:17

МЗХГ предлага на българския потребител в който и да е от обектите да има възможност да си избере храна, произведена от местните производители. Всичко това, което се каза от Сдружението за модерна търговия, е абсолютна лъжа и манипулация.

Вчера получихме становища от българските браншови организации и във връзка с техните становища, ще нанесем корекции по предложените текстове, съобщи министърът на земеделието Десислава Танева пред БНТ.

МЗХГ предлага във всеки от обектите на търговските вериги в цялата страна – мултинационалните вериги, да имат достъп местните производители на храни.

Сега излизат българските оранжерийни краставици и домати – нормално ли е една оранжерия, която е на пет километра от търговската верига в града – например в Сливен, да няма никаква възможност потребителя да избере свеж продукт, а цялата продукция да е донесена с камиони от трети страни.

Не налагаме кой какво да купува, а искаме регулация за достъп на производителите до веригите. Вчера чух какво ли не – говорим само за местни производители.

Слуховете за повишаване на цените са абсолютна манипулация, съобщи отново Танева. „Тук говорим за търговските площи, с които веригите разполагат, да бъдат отделени площи за местни производители – как ще си решат канала за доставка, си е техен въпрос. Ние само начертаваме условията за тези доставки. Категорично няма основание за повишаване на цените – те зависят от политиката на веригите“.

Настояваме за достъп до големите вериги, за да може всеки да избере местна продукция. Предлагаме задължения – нещо, което бе направено във Франция, например.

Не срещнахме никакво разбиране. От две седмици аз като министър съм в ситуация да се моля на пет вериги да ми дадат данни за техните доставчици на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти, за да проведа разговори с тях. За две седмици получих нула реда информация, една от веригите ми пусна табличка с пет реда информация, допълни Танева.

По думите й всички земеделски пазари трябва да работят, за да могат хората да продават българска продукция при спазване на санитарните мерки.

Вчера БАБХ е задържала пет тона домати от трети страни със завишено съдържание на пестициди, проверките преди празниците продължават.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев