АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

565 СА ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ, ПОВЕЧЕТО СА МЪЖЕ

Генерал Мутафчийски
07.04.2020 / 11:19

Общият брой на заразените с коронавирус в момента е 565, съобщи ръководителят на Националния оперативен щаб професор Венцислав Мутафчийски. Това е нарастване с 4,4 % спрямо предходния ден. Заболелите мъже са 320, 57 %, жените са 245, 43 %.

24 са установените нови случаи за денонощието, 16 са настанени в болница. За денонощието са изследвани 299 души. 201 пациенти са хосхпитализирани.

В София са установени 15 случая, в "Пирогов" има 4 души нови постъпили, в Александровска болница - 1, Центъра за спешна медицинска помощ - 1 установен случай, "Токуда" - 3 души, амбулаторни - 8.

В Хасково са регистрирани двама пациенти - брат и сестра.

22 е общият брой на починалите, средната им възраст е 66 години.

Най-младият пациент е на 1 г., най възрастният е на 90 г. Жената е приета в Пирогов в тежко състояние и вчера е починала.

От Военнамедицинска академия има нови трима излекувани към днешна дата.

Излекувани досега са общо 42 души - 27 мъже и 15 жени. Средната възраст на излекуваните е 46 години.

Заразените медицински работници са 35, от тях - 8 в "Спешна помощ".

Професор Мутафчийски посочи, че най-уязвими спрямо коронавируса са хората с хронични заболявания - белодробни, диабет и други и добави, че няма логика пушачите да са по-малко рискови, тъй като по принцип техните бели дробове са увредени.

В световен мащаб броят на заразените се увеличава, но се забавя темпът на развитие на болестта, каза още проф. Мутафчийски. В България нещата като че ли се задържат, добави той, но подчерта, че все още е рано за генерални изводи.

На въпрос има ли недостиг на PCR тестове, Мутафчийски отговори, че в Бургас имат 100 PCR теста. Всяко изследване се заплаща 60 лв. от НЗОК ако има договор с касата съответната лаборатория и трябва да заявяват доставка на тестове, уточни Мутафчийски.

Професор Мутафчийски честити празника на здравните работници и обяви, че тъй като главният здравен инспектор ще работи без заплата за периода на извънредното положение, от Националния оперативен щаб ще отделят от възнагражденията си, за да му помогнат.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев