АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

В РУСИЯ ЗАПОЧВА БЕЗКОНТАКТЕН ТЕСТ ЗА КОРОНАВИРУС У ДОМА

Коронавирус -тест
06.04.2020 / 12:02

В Центъра за молекулярна диагностика към руската Федерална служба за надзор на защитата на правата на потребителите и благосъстоянието на хората (Роспотребнадзор) започва използването на тестове, които позволят да се открие коронавирусна инфекция в ранен етап. Тестовете са разработени от учени от Централния изследователски институт по епидемиология, съобщава ТАСС.

Според Роспотребнадзор тестовата система ще открива коронавирусната инфекция не само в ранните етапи, но и при хора с неизразени симптоми.

От днес Центърът за молекулярна диагностика започва да провежда изследвания за наличието на коронавирус, като дава възможност всеки да си направи анализ по желание, а не по медицински причини.

От Роспотребнадзор съобщават, че като част от режима на самоизолация биоматериалът ще бъде взет у дома „по практически безконтактен начин“. Специалист от Центъра за молекулярна диагностика ще донесе на клиента диагностичен комплект, ще даде инструкции как сам да вземе намазка, след което ще вземе контейнера с биоматериала за тест. Резултатът ще бъде предоставен в рамките на един до два дни по електронната поща.

От ведомството съобщават още, че анализът се извършва по система за изпитване с висока точност, която напълно отговаря на всички съвременни европейски изисквания. Поради високата чувствителност и специфичност на теста, получаването на фалшиво-отрицателни и фалшиво-положителни резултати е изключено, добавят Федералната служба за надзор на правата на потребителите и човешкото благосъстояние.

Към 5 април в Русия са регистрирани 5 389 случая на коронавирусна инфекция, 355 души са се възстановили. Повечето инфекции са се появили в Москва (3 873). Починалите са общо 45 души, отбелязва ТАСС.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев