АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЪРЖАВАТА ПОЕМА И ОСИГУРОВКИТЕ НА РАБОТНИКА ПРИ МЯРКАТА 60/40 И ВЪВЕЖДА НОВИ ОБЛЕКЧИТЕЛНИ МЕРКИ

Менда Стоянова
05.04.2020 / 19:39

Парламентарната правна комисия прие предложението на ДПС държавата да поеме и осигуровките на работодателя по схемата 60:40. Според Йордан Цонев така ще се прекратят твърденията, че държавата баламосва бизнеса и че схемата в действителност е 23:77. "Така съотношението ще е точно 60:40", подчерта депутатът. Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова съобщи, че има възможност това предложение да бъде прието и че по-големите разходи на държавата ще се вместят в увеличения фонд "Безработица" на държавното обществено осигуряване, който заради кризата ще разполага с 1 млрд. лв. повече или общо около 1.5 млрд. лв. Всички държавни органи и общини ще могат да редуцират или освободят от наеми и такси за позлване наемателите си за срока на извънредното положение.

„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката „60 на 40“ за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е „70 на 30“, а ще бъде наистина „60 на 40“,“ заяви Менда Стоянова.

Ще се поемат само вноските на работодателя - личната остава за служителя, каза още тя.

"Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд "Безработица". Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват", уточни Стоянова.

Тя съобщи още, че се дават още 700 млн. лв. на Българската банка за развитие, с които тя да гарантира заемите, които изплаща. Така помощта за бизнеса през банката става 1,4 млрд. лв.

Тези 1.4 млрд. лв. ще са подкрепа за хората, които ще се дадат чрез подкрепа на ББР и търговските банки. Става въпрос за възможността 3 поредни месеца всички в неплатен отпуск, както и самоосигигуряващите се лица, да получат безлихвен кредит от 1500 лв месечно, а гратисният период за погасяването му ще е минимум 3-5 год., а срокът за погасяване - 10 години, обясни още тя. Пакетът включва и безлихвано финансиране на малките предприятия до 5 хил.лв., за да възстановят дейността си и да оцелеят по време на кризата.

Комисията е приела и хората, които са на борсата и получават обезщетения за безработица, да могат да работят на трудов договор при селскостопански производители, без да губят обезщетение.

Глобите ще се редуцират, но не и за нарушаване на карантината. Ще важи за разходка в парка например, за което ще се глобява от 300 до 1000 лв.

Всички държавни органи и общини ще могат да редуцират или освободят от наеми и такси за позлване наемателите си за срока на извънредното положение.

По думите на Стоянова това са много по-разумните мерки, отколкото предложеното от БСП раздаване на по една минимална заплата на всеки

"Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1500 лв на месец, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица", добави тя.

Правната комисия реши още партийни субсидии по време на извънредно положение да не се дължат, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението беше направено между първо и второ четене на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение от ПГ на ГЕРБ. „За“ текста гласуваха 20 народни представители от комисията, без „против“ и с 1 „въздържал се“. Окончателното решение ще бъде взето от пленарна зала.

Приетият текст гласи, че за периода от 13 март 2020 г. до отмяната на извънредното положение държавната субсидия по Закона за политическите партии да не се дължи. От ГЕРБ искат до отмяна на извънредното положение да не се начислява и дължи държавна субсидия.

От своя страна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков изрази подкрепа към предложението на ГЕРБ. „Ще гласуваме „за“ него“, обяви Зарков.

Източници: "Епицентър", "24 часа"

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев